c S
Dnevne novosti

Optimizam na obje strane na četvrtu obljetnicu početka pregovora RH i EU

06.10.2009 08:03 ZAGREB, 5. listopada 2009.(Hina) Predstavnici Europske unije i Hrvatske izrazili su u Zagrebu zadovoljstvo i optimizam zbog posljednjih događaja vezanih i uz Hrvatsku i uz EU, te rekli kako se nadaju da će Hrvatska što prije završiti pregovore i postati članicom Unije.
Hrvatska je na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju, nakon skidanja slovenske blokade, otvorila šest i zatvorila pet poglavlja pristupnih pregovora, dok je Irska isti dan na drugom referendumu, nakon što je na prvom odbijen Lisabonski ugovor, prihvatila taj dokument čime je ukinuta glavna prepreka na putu njegove ratifikacije u zemljama EU-a.

"Ovo je veliki dan i za Europu i za Hrvatsku", rekao je predstavnik švedskog predsjedništva EU-a, švedski veleposlanik u RH Fredrik Vahlquist, na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj povodom četvrte obljetnice početka hrvatskih pregovora s Europskom unijom. Na njoj su sudjelovali i privremeni otpravnik poslova pri Delegaciji Europske komisije u RH David Hudson, glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak te Davor Božinović, državni tajnik u MVPEI-ju.

"Dobro ste pripremljeni i učinili ste veliki posao u teškim okolnostima", naglasio je Šveđanin, misleći pritom na hrvatski nastavak reformskog procesa u vrijeme slovenske blokade. Vahlquist je dodao da sada "broj otvorenih i zatvorenih poglavlja puno bolje odražava realni napredak" hrvatskih pregovora. Zajednička je ocjena iznesena na konferenciji za novinare da bi Hrvatska mogla do kraja ove godine otvoriti sva preostala poglavlja pristupnih pregovora, njih ukupno pet, a do sredine 2010. i zatvoriti sva poglavlja.

U tom cilju, švedsko bi predsjedništvo moglo do kraja godine sazvati još najmanje jednu, a vjerojatno dvije međuvladine konferencije. Hrvatska trenutno ima 28 otvorenih i 12 privremeno zatvorenih poglavlja od 33 o koliko se pregovara, a kraj "se vrlo dobro vidi", rekao je Hudson. Novinarska pitanja odnosila su se na dva najzahtjevnija poglavlja koja su preostala za otvaranje, "Pravosuđe i temeljna prava" i "Tržišno natjecanje". Otvaranje prvog od ta dva poglavlja nekoliko zemalja uvjetuje suradnjom s haaškim sudom, točnije rješavanjem pitanja tzv. topničkih dnevnika.

Švedski je veleposlanik kazao da je prošloga tjedna u Zagrebu imao "pozitivne" razgovore s glavnim haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom. "Vjerujemo da će Hrvatska učiniti potrebne korake i da će stvari ići u pravom smjeru", rekao je Vahlquist. Drobnjak je dodao da Hrvatska očekuje da bi nakon pozitivnog izvješća glavnog tužitelja Vijeću sigurnosti trebala dobiti poziv na dostavu pregovaračkih stajališta za poglavlja Pravosuđe i temeljna prava koja su, kako je kazao, spremna.

Švedski je veleposlanik napomenuo da predsjedništvo EU-a očekuje da se "reformski napori nastave" poglavito reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i reforma javne uprave. Što se tiče poglavlja Tržišno natjecanje, smatramo da smo ispunili sva četiri mjerila za otvaranje, rekao je Drobnjak, što smo neformalno čuli i od Europske komisije, ali to trebaju potvrditi još zemlje članice. Sličan je stav iznio i David Hudson.

Jedno od četiri mjerila koje je Hrvatska trebala ispuniti bilo je da objavi natječaj za privatizaciju brodogradilišta, pa RH smatra da je objavom tendera stekla sve uvjete za otvaranje tog poglavlja. Poglavlje tržišno natjecanje je, kako je rekao Drobnjak, područje u kojem je Europska komisija "nemilosrdna" ne samo prema kandidatima ili novim članicama, već i prema starim članicama. Pravilo je da na unutarnjem tržištu sve kompanije moraju poslovati samostalno, a državne potpore smiju postojati u vrlo maloj mjeri i to nikako za pokrivanje gubitaka.