c S
Dnevne novosti

Šimonović očekuje pozitivne ocjene za napore RH u borbi protiv korupcije

06.10.2009 08:07 BRUXELLES/STRASBOURG, 5. listopad 2009.Hina Hrvatska može očekivati pozitivno izviješće GRECO-a, ekspertnog tijela Vijeća Europe za borbu protiv korupcije, a ta će ocjena znatno utjecati i na godišnje izviješće o napretku Europske komisije, koje će biti objavljeno sljedeći tjedan, izjavio je za Hinu hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović.
Ministar Šimonović sudjeluje u Strasbourgu na konferenciji GRECO-a, skupine država koju je 1999. godine osnovalo Vijeće Europe radi nadzora i usklađenosti država s antikorupcijskim standardima. Danas GRECO okuplja 46 država. "Možemo očekivati pozitivno izvješće GRECO-a, koje će biti usvojeno do kraja ovoga tjedna, a to će imati i utjecaja na predstojeće izvješće o napretku Europske komsije", rekao je u telofonskom razgovoru za Hinu ministar Šimonović.

Ministar je rekao da je sudionike konferencije upoznao s promjenama Kaznenog zakona, s novim Zakonom o kaznenom postupku te predstavio Uskočku vertikalu. "To su učinkoviti instrumenti u borbi protiv korupcije. Mogućnost zapljene cijele imovine osobama osuđenim zbog korupcije ili organiziranog kriminala ima snažan preventivan učinak", rekao je ministar Šimonović, dodajući da se sada na svim razinama vode postupci protiv korupcije, čime se upućuje snažna potpora nulte tolerancije prema korupciji te da nitko nije iznad zakona.

Šimonović ocjenjuje da je Hrvatska napravila velike pomake u reformama pravosuđa i borbi protiv korupcije i kriminala, da pokazuje spremnost da s suoči s tim problemom, koji imaju sve zemlje te da će to biti registrirano i u godišnjem izvješću o napretku, koje će Europska komsija objaviti sljedeći tjedan. Za pregovore u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava trebat će riješiti pitanje tzv. topničkih dnevnika iz operacije Oluje, koje traži glavni haaški tužitelj Serge Brammertz.

Ministar Šimonović kaže da Hrvatska u rješavanju toga pitanja djeluje na tri pravca: kroz suradnju s tužiteljom Brammertzom, zatim radi s državama članicama EU-a koje nisu u potpunosti zadovoljne s hrvatskom suradnjom s Haaškim sudom, a ako ti napori ne daju ploda onda ostaje čekati na ocjenu Sudskog vijeća od kojeg je Hrvatska zatražila da ocijeni njezinu suradnju. "Nadam se da ocjena Sudskog vijeća neće biti potrebna i da će tužitelj Brammertz prije toga promijeniti svoju ocjenu", rekao je Šimonović.

Na rubu konferencije u Strasbourgu, ministar Šimonović se sastao s ministricama pravosuđa Njemačke i Finske, sa slovenskim pravosuđa Zalarom te više dužnosnika Vijeća Europe.