c S
Dnevne novosti

Celje: izaslanstvo Zagrebačke županije obišlo centar za otpad

07.10.2009 08:00 CELJE, 5. listopada 2009.(Hina) Predstavnici Zagrebačke županije, koja je obvezna odrediti mjesto za centar za gospodarenje otpadom, su u Celju posjetili Regionalni centar s pogonom za mehaničko-biološku obradu otpada.
"Počeli smo istražne radnje kako bismo pronašli najbolje mjesto i tehnologiju za centar za gospodarenje otpadom", kazao je zamjenik zagrebačkog župana Damir Tomljenović. Napomenuo je da će se centar graditi na jednom od sedam predjela pa su u Celju bili i predstavnici Vrbovca, Dugog Sela, Ivanić Grada, Zaprešića, Svetog Ivana Zeline i Velike Gorice, no izostali su predstavnici Jastrebarskog.

Tomljenović je podsjetio da je županija lani raskinula ugovor s gradom Zagrebom o gradnji spalionice otpada i sada samostalno mora naći rješenje za odlaganje otpada. Danas odlažemo komunalni otpad na najgori mogući način i želimo to riješiti i pronaći najbolju lokaciju, ali lokalno stanovništvo često nije zadovoljno, no ako su u Celju to uspjeli riješiti, vjerujem da ćemo i mi, istaknuo je Tomljenović.

Komentirajući tvrdnju da bi cijena odlaganja komunalnog otpada izgradnjom regionalnog centra mogla porasti i do 30 posto, kao u Celju, kazao je kako je ekološki prihvatljivije odlagati otpad primjenom novih tehnologija, nego imati na svom području "ekobombu". Slavko Marš, voditelj proizvodnje tvrtke "Simbio" d.o.o. koja upravlja celjskim Centrom za gospodarenje otpadom, kazao je kako je taj centar prvi i zasad jedini od 12 planiranih u Sloveniji. Tu se, izvijestio je, prikuplja otpad iz 24 općine s 250 tisuća stanovnika, što je nešto manje nego u Zagrebačkoj županiji gdje živi oko 350.000 stanovnika. Odlagalište može prihvatiti 1,9 milijuna metara četvornih otpada i ondje će biti moguće odlagati otpad 25 godina. Centar za gospodarenje otpadom, na 30 hektara, sadrži sortirnicu, demontažu krupnog otpada, kompostanu te pogon za mehaničko-biološku obradu otpada i toplanu. Vrijednost cijelog projekta je 49 milijuna eura, a više od polovice nepovratno je financirano sredstvima Europske unije, a ostatak su izdvojile 24 općine i država. Cijena odlaganja i obrade otpada je 72 eura po toni.

Stručni savjetodavac tvrtke "Simbio" Vladimir Kovačević kazao je da pogoni za mehaničko-biološku obradu otpada služe za relativno male količine otpada, a pogodni su jer se mogu proširiti, a utjecaj na okoliš je minimalan pa zahvaljujući biološkim pročišćivačima nema ni neugodna mirisa. Istaknuo je da su Celjani posebno zadovoljni reciklažnim dvorištima. Iz Zagrebačke županije ocijenili su kako je mehaničko-biološka obrada otpada dobar način gospodarenja otpadom, ali da bi predstavnike jedinica lokalne samouprave na svom području željeli obavijestiti i o drugim tehnologijama kako bi za županiju izabrali najbolje rješenje.