c S
Dnevne novosti

Stručni skup o neprofitnim i neovisnim medijima u Hrvatskoj

07.10.2009 08:05 ZAGREB, 6. listopada 2009.(Hina) Okrugli stol "Važnost i uloga neprofitnih medija" održan je u Novinarskom domu u Zagrebu, a cilj mu je objasniti ulogu tih medija u hrvatskom društvu, posebice internetskih portala.
Otvorivši skup, novinar Igor Lasić rekao je da tim skupom počinje više okruglih stolova pod nazivom "Doba medija", cilj kojih je iz različitih kutova i pogleda razmotriti medijske kulture i politike u Hrvatskoj. Prvi od njih govori o neprofitnim medijima, točnije njihovoj važnosti i ulozi u hrvatskom društvu. Lasić je naglasio da se zadnjih nekoliko godina javljaju neprofitni mediji često u obliku portala, koji nisu poput masovnih i tradicionalnih medija, vođeni logikom stjecanja profita, već isključivo i jedino prijenosom bitnih informacija i tema od javnog interesa.

Iako bi upravo takav pristup trebao biti u temeljima javnih medija, oni su u sve većoj sprezi s političkim i ekonomskim aparatom koji im umanjuje javnu svrhu, dodao je. Osim toga, naglasio je, činjenica da se često bave potpuno zanemarenim sadržajima u masovnim medijima, kao što je, primjerice, neovisna suvremena kultura, pokazuje da su upravo oni oaze medijskih manifestacija u zemlji.

Predstavivši pojam neovisnog i neprofitnog medija, Hajrudin Hromadžić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu rekao je da takvi mediji najčešće nastaju kao rezultat građanskih inicijativa i potrebe za pisanjem bez stranačkih ili korporativnih ograničenja. Ocijenivši da neovisni mediji često preuzimaju ulogu koju bi trebali obavljati javni mediji, napomenuo je da nema čiste neprofitnosti, ali za razliku od drugih komercijalnih medija, težište je na kvaliteti sadržaja, a manje na formi.

U raspravama je naglašeno da je takvim medijima potrebna državna potpora, posebice onima koji se bave područjima koje komercijalni mediji potpuno zanemaruju kako bi se pokrila sva područja koja zanimaju građane. Okrugli stol organizirali su portal Kulturpunkt.hr u suradnji s drugim internetskim portalima u Hrvatskoj, a poduprli su ga zagrebački gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, ministarstvo kulture, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i nizozemsko veleposlanstvo u Hrvatskoj.