c S
Dnevne novosti

IEA: do 2020. gospodarstva u usponu moraju početi smanjivati emisije CO2

07.10.2009 08:05 BANGKOK/LONDON, 6. listopada 2009.(Hina/Reuters) Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je da najveća gospodarstva u usponu, a među kojima su Rusija, Kina, Brazil i bliskoistočne zemlje, moraju do 2020. godine prestati povećavati emisije stakleničkih plinova kako bi zaustavile globalno zagrijavanje.
Takvi planovi ambiciozniji su od ciljeva što su ih zacrtale države s najvećim rastom, poput Kine, koja ispušta najviše ugljičnog dioksida. Kina je u Bangkoku, gdje stručnjaci pripremaju svjetsku konferenciju o klimi koja se treba održati u prosincu u Kopenhagenu, optužila bogate i razvijene da Protokol iz Kyota "ubijaju" prijedlogom da u vlastitim zemljama emisije stakleničkih plinova smanje nekim fleksibilnijim strategijama.

IEA, svjetski savjetnik za energiju za 28 industrijski razvijenih zemalja, priopćila je da će količine CO2 ispuštene u atmosferu pasti za 3 posto ove godine zbog svjetske gospodarske krize. To svijetu pruža stvarnu nadu u napredak prema budućnosti čiste energije, rekao je izvršni direktor IEA-e Nobuo Tanaka. Od 2010. do 2030. godine trebat će uložiti 10.000 milijardi dolara u energiju kako bi se kontroliralo ispuštanje CO2 u atmosferu. Prevedeno, to znači između pola i jedan posto svjetskog BDP-a.

Takva ulaganja, koja svijet mora nužno učiniti, isplatit će se i dovesti do manjih troškova energije, manje onečišćenja, a klimatske promjene održat će se pod kontrolom, rekao je John Nordbo, stručnjak za promjenu klime na konferenciji u Bangkoku. Da bi se zagrijavanje planeta ograničilo na 2 stupnja, što je nužno da bi se izbjegle ekstremne promjene vremena i porast razine mora, svijet mora do 2020. godine prestati povećavati količine stakleničkih plinova koje ispušta u atmosferu.

Bogate zemlje moraju svoje emisije stakleničkih plinova spustiti ispod razina iz 2007. godine, a gospodarstva u usponu kao što su Brazil, Kina, bliskoistočne zemlje, Rusija i Južna Afrika moraju prestati povećavati razine emisija CO2 do 2020. godine, navodi IEA.