c S
Dnevne novosti

Održan stručni skup "Prvih 100 dana direktno izabrane izvršne vlasti u lokalnoj i regionalnoj samoupravi"

07.10.2009 08:07 ZAGREB, 6. listopada 2009.(Hina) Sudionici stručnog skupa "Prvih 100 dana direktno izabrane izvršne vlasti u lokalnoj i regionalnoj samoupravi" su na zagrebačkom Pravnom fakultetu analizirali rezultate prošlih lokalnih izbora te ukazali na probleme kohabitacije i odgovornosti čelnika u općinama, gradovima i županijama.
Dekan zagrebačkog Pravnog fakulteta Josip Kregar konfuznim je ocijenio stanje na lokalnoj i regionalnoj samoupravi sto dana nakon izbora za općinske načelnike, gradonačelnike, župane i gradonačelnika Grada Zagreba. Upozorio je da model proporcionalnog izbornog sustava na lokalnoj razini daje loše rezultate te je ukazao na problem kohabitacije na toj razini.

Ukazao je na prevelike troškove predizborne kampanje te upozorio na opasnost plutokracije (vladavine bogatih) na lokalnoj razini. Smatra da pojedinci koji imaju novac žele političku moć kako bi zaštitili osobne interese ili povećali bogatstvo. Ocjenjuje da bi se trebalo osnovati stalno neovisno tijelo koje bi kontroliralo izbore, jer Državno izborno povjerenstvo (DIP) kontrolira zakonitost izbora, ali ne i njihovo provođenje.

Profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti i član Vijeća GONG-a Nenad Zakošek rekao je da na prošlim lokalnim izborima nije došlo do poboljšanja izbornog postupka, a smatra da je u nekim njegovim aspektima došlo i do pogoršanja. Potrebnim ocjenjuje poboljšati pravni okvir koji regulira financiranje izbornih kampanja, jer su lokalni izbori za članove predstavničkih tijela 2009., kao i 2005., ostali u jednakoj mjeru netransparentni.

Nužnom uz ostalo smatra cjelovitu reformu popisa birača jer se na sadašnjim popisima nalazi veliki broj birača koji faktički ne prebivaju u Hrvatskoj, a to se posebno odnosi na mjesta uz granicu s BiH. Napominjući kako se nitko sustavno ne bavi edukacijom građana o izborima Zakošek je upozorio na problem velikog broja nevažećih listića (pet posto) te se upitao jesu li birači toliko needucirani ili se radi o namjernom poništavanju listića.

Govoreći o problemu kohabitacije profesor na Pravnom fakultetu Robert Podolnjak rekao je da su u tom pitanju nužne precizne zakonske odredbe koje reguliraju razgraničenje ovlasti izvršnog i predstavničkog tijela i održavanje njihove ravnoteže kako ne bi dolazilo do sukoba. Ocijenio je da je u "ratu oko ovlasti poglavarstava" u Hrvatskom saboru "gradonačelnički lobi" kroz niz posebnih zakona te ovlasti uspio u velikoj mjeri prenijeti na čelnike lokalne izvršne vlasti. Ukazao je i na neodgovarajuću nadzornu ulogu Ministarstva uprave jer ono može samo dati "mišljenja", ali nema mogućnost sankcija.

Tijekom rasprave predstavnici lokalne samouprave ukazali su na pritiske na birače, probleme u kohabitaciji između izvršne i zakonodavne vlasti, na kršenje Zakona o pravu na pristup informacijama i dr. Stručni skup organizirali su Pravni fakultet u Zagrebu, Udruga općina u Republici Hrvatskoj i GONG.