c S
Dnevne novosti

Milinović nema namjeru mijenjati zakon o pobačaju; Ustavni sud opovrgava medije

07.10.2009 08:10 KOPRIVNICA/ZAGREB, 6. listopada 2009.(Hina) Ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je danas da ne planira mijenjati zakon kojim je još 1978. godine regulirano pravo žene da sama odlučuje o pobačaju, iako je njegov osobni stav da život počinje začećem, te je stoga sve pretpostavke o promjeni zakona nazvao najobičnijim spinom i glupošću.
Milinović je novinarima prilikom današnje posjete u Koprivnici rekao da je upoznat s mišljenjem Etičkog povjerenstva Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj koje je raspravljalo o pitanju kada počinje život te zauzelo stajalište da život počinje spojem muške i ženske spolne stanice. Pojedini mediji su objavili da se Etičko povjerenstvo Petrove bolnice očitovalo na zahtijev Ustavnog suda koji razmatra ustavnost Zakona o medicinskoj oplodnji, no iz Ustavnog suda su to opovrgnuli. Na tom sudu doznaje se da u postupku ocjene ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji nije zatraženo mišljenje KBC-a Zagreb, u sklopu kojega djeluje i klinika u Petrovoj bolnici.

No, od stručnjaka s te klinike Ustavni sud je zatražio mišljenje početkom prošle godine u predmetu starom 18 godina u kojemu nekoliko osoba osporava pravo na pobačaj propisan Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. Sudac koji radi na tom predmetu je, osim od KBC Zagreb, zatražio stručna mišljenja na još 50-ak adresa, od kojih mu je do danas odgovorio mali broj.