c S
Dnevne novosti

Degert novi voditelj Ureda Europske komisije u Srbiji

07.10.2009 08:03 BEOGRAD, 6. listopada 2009.(Hina) Novi voditelj izaslanstva Europske komisije (EK) u Srbiji Vincent Degert je predao svoje vjerodajnice srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću, zamijenivši na dužnosti dosadašnjeg voditelja izaslanstva EK Josepa Lloverasa.
"Mi čvrsto vjerujemo da Srbiji s punim pravom pripada mjesto u obitelji demokratskih europskih zemalja i što je prije moguće, kada se steknu uvjeti, kao članici EU", rekao je Degert tom prigodom, istaknuvši da je njegova misija pomoći Srbiji u naporima u pridruživanju EU te ojačati odnose dviju strana. Dodao je kako je u EU sve izraženiji konsenzus o potrebi produbljivanja odnosa sa Srbijom te da sljedeći veliki korak naprijed treba biti puna provedba privremenog, prijelaznog trgovinskog sporazuma, koji je dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije.

"Nadam se da će stalni napredak suradnje s Haaškim tribunalom omogućiti da se to postigne što prije. Drugi veliki korak treba biti, a ja sam uvjeren da će i biti, liberalizacija viznog režima, što će ljudima, kulturi i idejama omogućiti da putuju bez ograničenja", dodao je novi voditelj EK u Srbiji. Veleposlanik Degert prije Beograda proveo je četiri godine kao voditelj izaslanstva u Zagrebu. Prije imenovanja na mjesto voditelja izaslanstva u Hrvatskoj, Degert je bio voditelj Ureda za koordinaciju financijskih instrumenata Europske komisije, a obavljao je i dužnosti pomoćnika ravnatelja za proširenje i regionalnu politiku.