c S
Dnevne novosti

Koprivnica: ugovori o sufinanciranju razvojnih projekata

09.10.2009 08:02 KOPRIVNICA, 7. listopada 2009.(Hina) Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić potpisao je s načelnicima šest općina u Podravini i Prigorju te s gradom Koprivnicom 11,6 milijuna kuna vrijedne ugovore o sufinanciranju provedbe komunalnih, socijalnih i školskih projekata.
Lokalne uprave su te projekte kandidirale u sklopu sedme tranše programa sufinanciranja Europske investicijske banke EIB II. Grad Koprivnica je za gradnju pročišćivača otpadnih voda dobio dva milijuna kuna (tri milijuna kuna je izdvojio iz svojeg proračuna), a općina Koprivnički Ivanec za gradnju kanalizacije 2,5 milijuna kuna, uz 4,2 milijuna iz svojeg proračuna.

Općine Novo Virje, Hlebine i Peteranec za popravak i modernizaciju nerazvrstanih cesta dobile su po 1,500.000 kuna (općine će sudjelovati s po 170 tisuća kuna), a općina Gornja Rijeka za isti projekt 720 tisuća kuna (iz proračuna će izdvojiti 80 tisuća kuna). Općina Sveti Ivan Žabno će u popravak nerazvrstanih cesta uložiti 200 tisuća kuna, a ministarstvo će joj pomoći s 1,8 milijuna kuna.

Po riječima ministra Pankretića od 2005. do sada u Koprivničko-križevačku županiju usmjereno je 112 milijuna kuna sredstava EIB-a za provedbu komunalnih, školskih, socijalnih i drugih projekata, a iz državnog proračuna izdvojeno je oko sedam milijuna kuna.

To je, kazao je, plod kvalitetnih razvojnih programa, po kojima su ova županija i općine među vodećima u Hrvatskoj. Time je ujedno ispunjen osnovni zahtjev Europske investicijske banke da se njezin novac troši isključivo za konkretne projekte, ocijenio je. Ministar Pankretić je svoj posjet završio u Novigradu Podravskom gdje je otvorio novoizgrađenu športsku dvoranu Osnovne škole "Prof. Blaža Mađera".