c S
Dnevne novosti

Uzelac i Fuchs najavili "veliko pospremanje" u visokom školstvu

09.10.2009 08:04 SPLIT, 7. listopada 2009.(Hina) Potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs danas su najavili "veliko pospremanje" u sustavu visokog obrazovanja, rekavši da će se pokrenuti postupak zatvaranja visokoškolskih ustanova koje ne ispunjavaju kriterije kvalitete.
Uzelac i Fuchs su u Splitu sudjelovali na sjednici Rektorskog zbora hrvatskih sveučilišta na kojoj je predsjedanje tim zborom za akademsku 2009./2010. preuzeo rektor Sveučilišta u Splitu dr. Ivo Pavić. Uzelac, koji je na čelu vladina povjerenstva za izradu dokumenta pod nazivom Hrvatski kvalifikacijski okvir, nakon sjednice zbora izjavio je da će taj dokument značiti "veliko pospremanje" u obrazovnom sustavu kako bi se unaprijedila kvaliteta i konkurentnost domaćeg "obrazovnog proizvoda" na europskom tržištu rada.

"Ključni kriterij za prepoznavanje uspješnosti obrazovnog sustava nisu ocjene koje dodjeljujemo sami sebi, nego objektivne ocjene o zapošljivosti moderno školovanih kadrova u modernom svijetu rada", istaknuo je Uzelac. Pri tomu je kazao kako se nedovoljno prepoznaje važnost zapošljavanja prvostupnika, odnosno stručnjaka s prvim stupnjem visokog obrazovanja. Po njegovim riječima bit će nužno mijenjati i zakonske odredbe kako bi se profesorima i nastavnicima na visokoškolskim ustanovama omogućio produžetak radnog vijeka sa sadašnjih 65 na 70 godina života.

Ministar Fuchs je, govoreći o potrebi "velikog pospremanja" u visokoškolskom sustavu, naglasio da će se "morati temeljito revidirati" Pravilnik o akreditacijama za rad visokoškolskih institucija radi uvođenja reda u visoka učilišta. "To znači da, ako neka visoka učilišta ne ispunjavaju kriterije kvalitete, treba pokrenuti postupak njihova zatvaranja", kazao je ministar Fuchs. "U našem visokoškolskom sustavu moramo isključivo težiti kvaliteti i ne možemo dopustiti masovnost koja rezultira svaštarenjem, a to se događa kad nedostaje nastavnika pa onda počinje tezgarenje", dodao je Fuks.

Po njegovim riječima mora se shvatiti da Hrvatska ima oko 4,5 milijuna stanovnika te se mora voditi računa da se sa sadašnjim brojem profesora ne može osnivati "bezbroj novih visokoškolskih institucija". "Na taj način trpi kavliteta, a u konačnici trpe studenti", naglasio je Fuks. Upozorivši kako njegovo ministarstvo to neće dopustiti, istaknuo je kako vjeruje da će ga poduprijeti i Rektorski zbor. Po njegovim riječima nužno je prekinuti praksu da profesori postojećih sveučilišta predaju na privatnim ili nekim drugim visokoškolskim ustanovama. Također je naglasio kako visokoškolske ustanove koje se osnivaju moraju shvatiti da trebaju imati vlastit nastavni kadar.