c S
Dnevne novosti

Predsjednik ICTY-a podnio godišnje izvješće Općoj skupštini UN-a

09.10.2009 08:10 NEW YORK (UN), 8. listopada 2009.Hina Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Patrick Robinson u četvrtak je podnio 16. godišnje izvješće Općoj skupštini UN-a, u kojem je upoznao članice UN s rezultatima rada suda u proteklih godinu dana i izazovima na koje sud nailazi u nastojanju da uspješno završi svoj mandat.
Robinson je izrazio zahvalnost članicama Opće skupštine UN-a za potporu ICTY-u u proteklih 16 godina, naglasivši da ta podrška ostaje ključna za pravodobni završetak rada suda. "Predanost Tribunala strategiji dovršetka rada ostaje čvrsta", rekao je predsjednik Robinson, naglašavajući da su u razdoblju na koje se odnosi izvješće donesene tri žalbene i tri prvostupanjske presude, čime je sud u cijelosti dovršio 86 predmeta sa 120 optuženih.

Robinson je Opću skupštinu UN-a izvijestio da bi, prema trenutačnom stanju u postupcima, sva suđenja, osim četiri trebala biti završena 2010. godine. Preostala tri suđenje trebala bi završiti u prvom dijelu 2011. godine a posljednje, suđenje Radovanu Karadžiću, početkom 2012. Okončanje svih žalbenih postupaka očekuje se do sredine 2013. godine.

Pozvao je zemlje članice UN-a da se učini sve kako bi se osiguralo uhićenje i prebacivanje u pritvor suda dvojice preostalih bjegunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, prije isteka mandata ICTY-a. "Ako se oni ne privedu pravdi, to će ostaviti mrlju na povijesni doprinos UN-a izgradnji mira u bivšoj Jugoslaviji. Pozivam države članice da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se hitno osiguralo uhićenje tih bjegunaca", rekao je.

Robinson je također izvijestio o stalnim naporima ICTY-a na podizanju sposobnosti lokalnih pravosuđa i učvršćenju ostavštine suda u državama na prostoru bivše Jugoslavije, kao doprinosu održavanju mira i sigurnosti u regiji. Pohvalio je napore Tužiteljstva ICTY-a na izgradnji partnerstva s kolegama u regiji. Robinson je pred Općom skupštinom UN-a otvorio i pitanje odštete za žrtve zločina u bivšoj Jugoslaviji, kao sredstva koje bi dopunilo napore suda da pridonese dugoročnom miru i stabilnosti u regiji. Pozivajući Opću skupštinu da podrži napore za osnivanje komisije za odštete, Robinson je kazao da je "međunarodna zajednica zaboravila žrtve".

"Trenutačno, ne postoji učinkovit mehanizam u kojem žrtve mogu tražiti naknadu za svoje ozljede, unatoč činjenici da je njihovo pravo na odštetu čvrsto ukorijenjeno u međunarodnom pravu", naglasio je. Pravda, po njegovim riječima, ne znači samo kažnjavanje počinitelja, već i vraćanje dostojanstva žrtvama, osiguravajući im konkretna sredstva kako bi ponovo izgradili svoje živote. Robinson je također upozorio na problem velikog odljeva kadrova s ICTY-a, te pozvao članice UN-a da podrže mjere kako bi sud zadržao kvalitetno osoblje, što je nužno za uredan dovršetak rada.

U zaključku je podsjetio na pionirski rad i postignuća ICTY-a u međunarodnom kaznenom pravosuđu i pozvao Opću skupštinu UN-a da pomogne Sudu da na uspješan i racionalan način dovrši svoj rad. Također je pozvao na nastavak potpore nacionalnim institucijama u državama nastalim na prostoru bivše Jugoslaviji, kako bi mogle nastaviti ICTY-evu misiju borbe protiv nekažnjivosti.