c S
Dnevne novosti

Mesić: umjesto note trebali smo razgovarati sa švicarskim veleposlanikom

12.10.2009 08:03 ZAGREB, 10. listopada 2009.(Hina) Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je u Zagrebu da švicarskom veleposlanstvu nije trebalo pisati diplomatsku notu nakon zabrane ulaska Marku Perkoviću Thompsonu u tu zemlju, već razgovarati sa švicarskim veleposlanikom ili nadležnim švicarskim ministarstvom kako bi se razjasnile eventualne nejasnoće iz njihove note.
Na novinarski upit nakon njegova susreta s građanima na Pantovčaku što bi poručio onima koji su ga na jučerašnjim prosvjedima potpore Marku Perkoviću Thompsonu ispred švicarskog veleposlanstva u Zagrebu prozvali veleizdajnikom Mesić je odgovorio: "Ništa. O čemu ja s njima mogu razgovarati". Objasnio je kako je njegov prigovor upućen Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija bio da nije trebalo pisati notu "za čovjeka koji sam izazove mjere druge zemlje".

"Protestna nota piše se zemlji s kojom su zaoštreni odnosi, a mi sa Švicarskom imamo dobre odnose", rekao je Mesić novinarima i ustvrdio kako su se eventualne nejasnoće trebale objasniti u razgovoru sa švicarskim veleposlanikom. Naglasio je kako je Hrvatska već imala primjere brojnih građana koji su došli u sukob s regulativom stranih zemalja, poput pomorca Krste Laptala, te da se pritom nikad nisu pisale note. "Ovo je sada nešto što je bilo nepotrebno i u tom sam smislu protestirao, a priče kako se protestiralo zato što se spominje građanski rat, za to se treba otići u njihovo ministarstvo i porazgovarati o tome, a ne pisati protestne note", rekao je Mesić i dodao da je trebalo tražiti razjašnjenje ukoliko je nešto u švicarskoj noti, poput građanskog rata, bilo nejasno. "Međutim, očito da netko u tom ministarstvu želi sa mnom polemizirati, posebno njihov glasnogovornik. A ja sa glasnogovornikom ne bih htio polemizirati. On ima svog ministra i neka s njim polemizira. A to je i neukusno, moram reći", rekao je Mesić.

Upitan da prokomentira dodjelu Nobelove nagrade za mir, koja je ove godine pripala američkom predsjedniku Baracku Obami, Mesić je rekao kako ga je odluka malo iznenadila, ali, kako je rekao, prihvaća da ima logike jer je "podstrek za ono što treba učiniti". "A to je pitanje neširenja i razoružanja nuklearnog oružja. Kad bi Obama samo u tome uspio bio bi to veliki uspjeh", ocijenio je Mesić i dodao da Amerika s Obamom u svijetu dobiva jednu novu poziciju. "Ne svjetski žandar, nego jedan bastion slobode, demokracije i borbe za mir", ustvrdio je.