c S
Dnevne novosti

Premijerka Kosor pustila u rad Kontrolni centar sustava nadzora i upravljanja JANAF-a

12.10.2009 08:05 SISAK, 10. listopada 2009.(Hina) Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor je na Terminalu Jadranskog naftovoda (JANAF) u Sisku pustila u rad novi, visoko sofisticirani i tehnološko najmoderniji Kontrolni centar sustava nadzora i upravljanja (SCAD sustav) cijelog JANAF-a, u čiju je gradnju to državno poduzeće uložilo 250 milijuna kuna.
Premijerka Kosor također je, u pratnji ministara Ivana Šukera i Gordana Jandrokovića te sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića, obišla gradilište u krugu JANAF-a, gdje se grade dva nova spremnika sirove nafte kapaciteta, od po 80 tisuća kubnih metara. Otvarajući novi Kontrolni centar sustava nadzora i upravljanja JANAF-a, premijerka Kosor čestitala je Upravi i svim djelatnicima JANAF-a na još jednom velikom poslovnom uspjehu, istaknuvši kako je JANAF jedno od državnih javnih poduzeća s kojim se Hrvatska može ponositi, koje ostvaruje dobre poslovne i razvojne rezultate i koje puno ulaže u modernizaciju poslovanja.

Rekla je kako će novi SCAD sustav JANAF-a omogućiti bolji nadzor i upravljanje sustavom transporta i skladištenja sirove nafte, te, što je osobito važno, zaštitu okoliša oko naftovoda i njegovih terminala. Nakon obilaska gradilišta novih spremnika i puštanja u rad novog SCAD sustava, premijerka Kosor sastala se s Upravom JANAF-a, te je podržala poslovne i razvojne planove toga javnog poduzeća. Izrazila je zadovoljstvo do sada učinjenim, sadašnjim poslovanjem te tvrtke, kao i njenim poslovnim i razvojnim planovima. I predsjednik Uprave JANAF-a Ante Markov naglasio je važnost uspostave novog SCAD sustava u koji je JANAF iz vlastitih izvora, bez ijedne kune kreditnih obaveza, uložio oko 250 milijuna kuna. Novi Kontrolni centar Sustava nadzora i upravljanja uveden je u sklopu modernizacije JANAF-ovog cjelokupnog naftovodnog sustava, dodao je. Član Uprave JANAF-a Ante Dodig upoznao je premijerku s novim SCAD sustavom, naglasivši kako je JANAF implementirao najsuvremeniju tehnologiju u sustav transporta sirove nafte na svih 680 kilometara naftovoda kroz Hrvatsku. Također je podsjetio kako se u proteklih 35 godina nije ulagalo u taj sastav i da se do sada radilo s zastarjelom opremom.

Novim sustavom znatno je poboljšana sigurnost transporta sirove nafte, te maksimalno zaštićen okoliš, kazao je. "Cilj ove investicije je da JANAF sve kupce opskrbi sirovom naftom, da se uspostavi pouzdani sustav transporta sirove nafte na cijeloj trasi naftovoda od 680 kilometara, da se spriječe moguća onečišćenja okoliša i da imamo pouzdan sustav opskrbe sirovom naftom u idućih 20-tak godina", naveo je Dodig. Na Terminalu JANAF-a u Sisku u tijeku je izgradnja dva nova spremnika sirove nafte, od kojih svaki ima kapacitet od 80 tisuća kubnih metara. Radovi su počeli prošle godine, a za mjesec dana počet će izgradnja još tri nova spremnika. Na Terminalu JANAF-a u Sisku planira se izgraditi ukupno sedam novih spremnika, u čiju će izgradnju JANAF uložiti oko 800 milijuna kuna.