c S
Dnevne novosti

Zelena akcija: izmjene Zakona o GMO-u otvaraju vrata sijanju GMO-a u Hrvatskoj

13.10.2009 08:15 ZAGREB, 12. listopada 2009.(Hina) Izmjene Zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO) omogućavaju uvođenje genetički modificiranih usjeva na mala vrata u Hrvatsku uvodeći poglavlje o "koegzistenciji" tradicionalnih usjeva i genetski modificiranih usjeva, upozorava u današnjem priopćenju Zelena akcija.
Zelena akcija ističe kako na razini Europske unije (EU) ne postoji zakonodavstvo koje obvezuje Hrvatsku da tako uredi pitanje "koegzistencije", već samo jedna neobavezujuća preporuka Europske komisije. Stoga zahtijeva da se taj dio Zakona izbriše. "Vrhunac nestručnosti izrade Zakona je i činjenica da je njime predložena izrada novog posebnog zakona o 'koegzistenciji' čemu se usprotivio i saborski Odbor za zakonodavstvo, smatrajući to neprimjerenom zakonskom procedurom.

Osim najvećeg problema uvođenja koegzistencije u Zakon, povećavaju se i iznosi te odgovornost za članove stručnih tijela zbog odavanja poslovne tajne vezane uz GMO. Pri tom nije definirano što poslovna tajna može biti, a o Zakonu nije još raspravljalo niti Vijeće za GMO, niti je provedena adekvatna javna rasprava", naglašava se u priopćenju. Stoga Zelena akcija traži Sabor da povuče izmjene Zakona iz hitne procedure, provede primjerenu javnu raspravu o njemu te izbaci iz Zakona dio o "koegzistenciji" GMO-a i klasičnih usjeva.

Na jesenskom zasjedanju Sabora u hitnu saborsku proceduru je upućen Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima, koje je pripremilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.