c S
Dnevne novosti

USKOK: Čelnici HFP-a nisu kršili zakon pri prodaji Hotela Srebreno

13.10.2009 08:16 ZAGREB, 12. listopada 2009.(Hina) USKOK je odbacio kaznenu prijavu nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara protiv čelnika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) zbog navodno sumnjivih okolnosti pod kojima je hotel Srebreno prodan zagrebačkoj tvrtki HUP u vlasništvu poduzetnika Anđelka Leke.
Nakon dvogodišnje kriminalističke obrade USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio da je prijava odbačena jer nema osnovane sumnje da su predsjednici i članovi Upravnog odbora HFP-a i predsjednici tog Fonda počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te nesavjesnog rada u službi. Također je utvrđeno da nije počinjena nikakva šteta za državni proračun.

Komentirajući odluku USKOK-a Lesar je Hini rekao da je 2007. prijavio čelnike HFP-a jer je smatrao da nisu kontrolirali provedbu ugovora o prodaji, budući su izostala ulaganja koja je novi vlasnik trebao izvršiti u roku od tri godine. Čelnici Fonda bili su prijavljeni da su protivno pravilima donijeli odluku o prodaji dionica hotela Srebreno zagrebačkoj tvrtki HUP te da pritom nisu poduzeli sve radnje kako bi osigurali da kupac ispuni preuzetu obvezu ulaganja u hotelski kompleks.

U USKOK-u, međutim, tvrde da nisu utvrdili nepravilnosti u postupku izbora najpovoljnijeg ponuđača. Utvrdili su, pak, da je Upravni odbor Fonda za 33,1 milijuna kuna prodao 65 posto dionica tvrtki Anđelka Leke koji se obvezao u hotele uložiti dodatnih 320 milijuna kuna. Leko je platio kupoprodajnu cijenu i izmirio sve dugove hotelskog kompleksa u ukupnom iznosu od gotovo 15 milijuna kuna ali nije ispunio obvezu dodatnog ulaganja jer zbog nepotpune prostorno-planske dokumentacije nije mogao dobiti građevinsku dozvolu, kažu u USKOK-u. Dodaju kako Leko "poduzima radnje radi stvaranja formalnih uvjeta za početak ulaganja i izvršenje preuzete obveze, pa je tako izradio više idejnih projekata, nudio financiranje izrade prostorno-planske dokumentacije, predlagao načine rješenja spornih imovinsko-pravnih odnosa sa općinom te podnio zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole, a koje prijedloge je općina odbila".

"Ako je sve tako kako tvrde u USKOK-u, onda je HFP obmanuo i prevario kupca jer su mu prodali hotel uz uvjete koje ne može ispuniti. U Fondu su i ranije morali znati da nema prostorno planske dokumentacije", zaključuje, pak, Lesar.