c S
Dnevne novosti

Šimonović u Londonu na razgovorima o pravosuđu i poglavlju 23.

13.10.2009 08:19 ZAGREB, 12. listopada 2009.(Hina) Ministar pravosuđa Ivan Šimonović boravi u radnom posjetu u Londonu gdje će s visokim britanskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnoj suradnji u području pravosuđa te o stanju pregovora u poglavlju 23., priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.
Kako je najavljeno, Šimonović će se sastati s ministrom za europska pitanja Chrisom Bryantom te lordom kancelarom i državnim tajnikom za pravosuđe Jackom Strawom. Teme razgovora bit će bilateralna suradnja između Hrvatske i Velike Britanije na području pravosuđa i stanje pregovora u Poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava ), važnom za pristupanje Hrvatske EU-u.

Hrvatska suradnja s haaškim sudom jedan je od uvjeta za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima Hrvatske i EU i dio europskih zemalja ga blokira, među ostalim, i zbog dokumenata koje haaško tužiteljstvo potražuje od Hrvatske.

Minstar Šimonović će se tijekom boravka u Londonu susresti i s visokim dužnosnicima britanskog ministarstva pravosuđa zaduženima za zatvorski sustav i sustav probacije, navodi se u priopćenju Ministarstva pravosuđa.