c S
Dnevne novosti

Mesić o izvješću Europske komisije: korupcija počinje preko javnih nabava

14.10.2009 08:02 ZAGREB, 12. listopada 2009.(Hina) Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je, komentirajući izvješće o napretku Europske komisije u kojem se upozorava na korupciju u Hrvatskoj, da korupcija kod nas počinje preko javnih nabava i da to pitanje treba sistemski riješiti.
Sve aktualne afere su više-manje vezane uz javnu nabavu i dok god se to sistemski ne bude riješilo, imat ćemo iste igrače i iste afere, rekao je Mesić novinarima prigodom posjeta Pan papirnoj industriji. Ima korupcije i u zemljama etablirane demokracije i vladavine prava, ali tamo oni koji se bave korupcijom bivaju izvedeni pred lice pravde, a ne kao kod nas, gdje se može pomisliti kako je pravda spora, ali često nije i dostižna, ocijenio je Mesić.

Na novinarski upit da Europa pritom "upire prstom u hrvatske političare", Mesić je ponovio kako je prvenstveno riječ o sustavu jer je staro pravilo da "prilika čini lopova". Ako sustav nekome ne omogućava korumpiranost, onda ova zemlja ni neće biti korumpirana, zaključio je. U nacrtu izvješća o napretku, koje će Europska komisija službeno objaviti, stoji da se Hrvatska približava završnoj fazi pregovora, koji bi se trebali završiti tijekom sljedeće godine, a najviše napora tražit će se u borbi protiv korupcije.

Hrvatska je postigla napredak u gotovo svim poglavljima, a od izazova koji stoje pred Hrvatskom Komisija navodi da će se morati ubrzati reforme u pravosuđu i temeljnim pravima, posebice u pogledu neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, manjinskih prava, uključujući povratak izbjeglica i suđenja za ratne zločine.

U području borbe protiv korupcije Komisija bilježi da je poboljšan zakonski okvir za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, ali unatoč tim pomacima smatra da je korupcija vrlo raširena, da je premali broj presuda i da politika utječe na istrage u slučajevima korupcije na visokoj razini.