c S
Dnevne novosti

Slavonski Brod prvi grad u Hrvatskoj povijesti koji se nalazi na sudskoj dražbi

14.10.2009 08:06 ZAGREB, 13. listopada 2009.(Hina) Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara na konferenciji za novinare rekao je kako je taj grad prvi u novijoj hrvatskoj povijesti koji se našao na sudskoj dražbi, s obzirom da im 27. listopada prijeti ovrha gradske imovine zbog izgubljenog sudskog spora na svim razinama s tvrtkom Novogradnja.
Sudskom odlukom na dražbu je stavljena vrijedna gradska imovina za svega 19 milijuna kuna, iako je, kako je kazao, njezina stvarna vrijednost oko 80 milijuna kuna. Novogradnja će tako, po njegovim tvrdnjama, preuzeti vrijedno zemljište i vjerojatno isto odmah preprodati trećim osobama. Tvrtka Novogradnja tužila je grad zbog izvedenih a nenaplaćenih radova u gradskom odmaralištu na Korčuli te joj grad duguje 500 tisuća eura plus kamatu od 1991. koja po izračunu Novogradnje iznosi 45 milijuna kuna, dok po drugom nalazu vještaka ona iznosi 9 milijuna kuna.

Slučaj nekadašnjeg ferijalnog odmarališta na Korčuli seže u 1989., kad je Ferijalni savez s Novogradnjom potpisao ugovor o dogradnji dvaju objekata. Kako radovi nisu naplaćeni, ta je građevinska tvrtka tražbine htjela naplatiti sudski. Kad se početkom 90-ih godina Ferijalni savez raspao, odmaralište je postalo državno vlasništvo koje je država 2000. vratila gradu. Država se obvezala nekretninu osloboditi svih dugova, ali to nije učinila, rekao je Duspara. Podsjetio je i kako je Hrvatski fond za privatizaciju donio rješenje po kojemu sporna tražbina zbog koje je Novogradnja tužila grad i nije njezino vlasništvo, no Upravni je sud to rješenje poništio, te je protiv te presude pokrenut postupak pred Vrhovnim sudom.

Pred Vrhovnim sudom vodi se postupak radi zaštite zakonitosti koji je pokrenuo glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a već sada Općinski sud u Slavonskom Brodu ide na javnu dražbu, rekao je Duspara pitajući se što će biti ako Vrhovni sud presudi u korist Fonda, a nekretnine već budu prodane. Duspara je rekao i kako osnovano sumnja na korupciju u hrvatskom pravosuđu s obzirom da su sporovi trajali neuobičajeno kratko, a kamata dosuđena Novogradnji protivna je zakonskim odredbama jer se odnosi na razdoblje od 1991. godine, iako je Slavonski Brod vlasnikom nekretnine postao 2000. godine. Dodao je također i da potraživanja Novogradnje nisu njezina već Hrvatskog fonda za privatizaciju jer u postupku pretvorbe nije procijenjeno da su tu potraživanja dio temeljnog kapitala Novogradnje.