c S
Dnevne novosti

Šimonović se sastao s britanskim ministrom za europska pitanja

14.10.2009 08:08 ZAGREB, 13. listopada 2009.(Hina) Ministar pravosuđa Ivan Šimonović sastao se u Londonu s britanskim ministrom za europska pitanja Chrisom Bryantom s kojim je razgovarao o izvješću Europske komisije o Hrvatskoj i suradnji s Haaškim sudom, javio je HTV.
"Ovaj čas što se tiče Britanije naš su problem topnički dnevnici", rekao je Šimonović za Dnevnik HTV-a. Uoči sastanka s lordom kancelarom i državnim tajnikom za pravosuđe Jackom Strawom, Šimonović je kazao da će tema biti hrvatsko pravosuđe. "Prema dosadašnjim iskustvima oni su dobro upoznati s našim reformama, čak smo zajedno s Englezima u nekoliko važnih projekata", rekao je on.

Ministar Šimonović boravi od ponedjeljka do srijede u radnom posjetu u Londonu gdje s visokim britanskim dužnosnicima razgovara o bilateralnoj suradnji između Hrvatske i Velike Britanije na području pravosuđa i stanju pregovora u Poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava ), važnom za pristupanje Hrvatske EU-u. Hrvatska suradnja s Haaškim sudom jedan je od uvjeta za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima Hrvatske i EU i dio europskih zemalja ga blokira, među ostalim, i zbog dokumenata koje haaško tužiteljstvo potražuje od Hrvatske.