c S
Dnevne novosti

Sabor sutra o Strategiji energetskog razvitka RH

15.10.2009 08:18 ZAGREB, 14. listopad 2009.Hina Hrvatski sabor bi sjednicu trebao započeti raspravom o Strategiji energetskog razvitka Republike Hrvatske do 2020. godine, kojom se, uz ostalo, predviđa da će se u energetiku u tom razdoblju uložiti oko 15 milijardi eura.
Financijski najzahtjevnije investicije u tom bi razdoblju bile investicije u elektroenergetski sustav, čiji je udio u ukupno potrebnim investicijama oko 60 posto. Za sustave proizvodnje, prerade, transporta i skladištenja nafte i plina izdvojilo bi se oko 30 posto sredstava, a investicije u toplinski sustav iznosile bi oko 10 posto. Kako Hrvatska trenutačno ne raspolaže s dovoljno sredstava za tako velike investicijske poduhvate, očekuje se znatan investicijski angažman inozemnih investitora.

Strategijom se, uz ostalo, predviđa gradnja dviju termoelektrana na plin, dviju termoelektrana na uvozni kameni ugljen, te hidroelektrana. Predviđa i da se do 2012. godine donese konačna odluka o eventualnoj izgradnji nuklearne elektrane u Hrvatskoj. Strategija se odnosi, među ostalim, i na izgradnju terminala za ukapljeni plin, umrežavanje plinskog sustava s mađarskim, ulaganja u podzemna skladišta za plin, završetak modernizacije rafinerija, osiguravanje 90-dnevnih zaliha nafte do 2012. godine, kao i donošenje konačne odluke o projektu Družba Adria.