c S
Dnevne novosti

Rehnova poruka BiH: kvazi-protektorat ne može u EU

16.10.2009 08:01 BRUXELLES, 14. listopad 2009.Hina Povjerenik za proširenje Olli Rehn pozvao je čelnike Bosne i Hercegovine da preuzmu sudbinu zemlje u svoje ruke, jer kvazi-protektorat ne može ući u Europsku uniju.
"Želimo da Bosna i Hercegovina bude vjerodostojan kandidat za članstvo u EU-u i u NATO-u, a da bi se to dogodilo ona mora stati na svoje noge, bez visokog predstavnika i njegovih izvršnih ovlasti. Zemlja mora biti u stanju upravljati sama sobom. Da budem jasan, zahtjev BiH za primanje u EU razmatrao bi se tek onda kada se zatvori Ured visokog predstavnika, ne može kvazi-protektorat ući u EU", rekao je Rehn predstavljajući izvješće o napretku za zemlje kandidate i potencijalne kandidate, koje je usvojila Europska komisija.

Rehn je prošli tjedan sudjelovao u razgovorima s čelnicima BiH koji se vode pod pokroviteljstvom EU-a i Sjedinjenih Država. Ti razgovori trebaju se nastaviti sljedeći tjedan, a Rehn se nada da će biti pomaka, jer je to "prilika koja se ne propušta". "To je prigoda koja se uskoro neće ponoviti i koja se ne bi trebala propustiti. Čelnici i narodi Bosne i Hercegovine moraju odlučiti hoće li trajno zaostati za svojim susjedima ili će se priključiti i ozbiljno se boriti za članstvo u EU sa svim pravima i obvezama koje iz toga proizlaze", rekao je Rehn.

Odgovarajući na upit da komentira izjavu premijera Republike Srpske Milorada Dodika da je BiH neodrživa zemlja, Rehn je rekao da nije riječ o "ustavnoj revoluciji" na kojoj se radi, nego o "ustavnoj evoluciji". "Mi težimo tome da se čelnici BiH dogovore oko određenih ustavnih promjena koje bi zemlju učinile funkcionalnom državom, sposobnom da bude kandidatkinja za EU.

Drugim riječima, to nije ustavna revolucija, naprotiv, radimo na temelju Daytonskog mirovnog sporazuma i želimo dakle ustavnu evoluciju, tako da u ovom trenutku nemamo nikakvu maksimalističku agendu", rekao je Rehn. "I Milorad Dodik može pridonijeti tome da BiH postane održiva i funkcionalna država, vjerujem da će on to i učiniti i u ovom razgovorima koji se sada vode i u budućnosti", rekao je povjerenik Rehn.