c S
Dnevne novosti

HZZO će idućih dana poslati 150 tisuća novih chip kartica osiguranicima kojima su istekle stare iskaznice

16.10.2009 08:06 ZAGREB, 15. listopada 2009.(Hina) Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) će građanima, koji su po isteku stare iskaznice dobili papirnati dokument kao dokaz o statusu osiguranika, u idućih nekoliko dana poslati oko 150.000 novih iskaznica tzv. "pametnih kartica", koje će zamijeniti dosadašnje iskaznice, doznaje se u HZZO-u.
Odmah nakon toga, HZZO počinje sa izradom i distribucijom pametnih kartica za sve ostale građane, a njihovo je uvođenje korak u informatizaciji zdravstvenog sustava te ostvarivanju "ordinacije bez papira". Pametnu karticu do sada je dobilo oko 70.000 osiguranika, a dosadašnje iskaznice bi, prema planu, biti postupno zamijenjene novima do kraja 2011. godine, kada bi ih trebalo dobiti svih 4,35 milijuna zdravstvenih osiguranika.

Riječ je o naprednijoj i modernijoj zdravstvenoj iskaznici sa chipom na kojem će zdravstveni djelatnici putem sustava moći upisivati, dodavati i mijenjati podatke o pacijentovu zdravstvenom stanju. Tako primjerice pacijent sa šestomjesečnim receptom više neće morati dolaziti po lijek u istu ljekarnu, jer će podatak o količini podignutog lijeka već postojati u sustavu. Osiguranici će kod preuzimanja kartice morati platiti 25 kuna, za trošak plastike i izradu kartice, ističu u HZZO-u.