c S
Dnevne novosti

Pahor: Ako se uskoro ne potpiše sporazum o arbitraži, odnosi će se pogoršati

16.10.2009 08:08 LJUBLJANA, 15. listopada 2009.(Hina) Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je da želi da se što prije potpiše sporazum o arbitraži s Hrvatskom, jer bi se u suprotnom mogli pogoršati bilateralni odnosi koji bi se odrazili i na cijelu regiju.
"Ako propustimo ovu priliku, vrlo je vjerojatno da će započeti razdoblje s posljedicama koje se ne mogu predvidjeti, a to bi utjecalo na pogoršanje prilika u cijeloj regiji", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice slovenske vlade, na pitanja novinara o parafiranju i potpisivanju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom.

Slovenski mediji objavili su ovih dana da bi Pahor želio da se arbitražni sporazum potpiše još ovog mjeseca, zbog procjene da bi to kasnije bilo teško budući da u Hrvatskoj uskoro počinje kampanja za predsjedničke izbore u kojoj bi odnosi sa Slovenijom mogli biti jedna od tema. "Slovenija se ne želi miješati u hrvatska unutarnja pitanja, no unatoč tome želi da do potpisa sporazuma dođe vrlo brzo, što prije - to bolje", rekao je Pahor, dodavši da on kao slovenski premijer već ima mandat za potpisivanje sporazuma o arbitraži, ali da to nije slučaj s predsjednicom hrvatske vlade koja još nije dobila odobrenje parlamentarnih tijela.

"Ako propustimo sadašnju priliku za potpis sporazuma o određivanju granice, onda će slijediti dugo razdoblje s mogućnošću novih incidenata, pogoršanja bilateralnih odnosa i slabijeg stanja u cijeloj regiji. Zato se valja potruditi da sporazum bude potpisan", upozorio je Pahor. U vezi s kritikama oporbenih stranaka, te nekih osoba poput predsjednika prvog saziva demokratskog parlamenta Franca Bučara, kako je arbitražni sporazum za Sloveniju loš a za Hrvatsku dobar jer je uvažio njene stavove i jer Sloveniji nije zajamčen teritorijalni izlaz na otvoreno more, Pahor je ponovio kako osobno smatra sporazum dobrim, pa je za to i preuzeo političku odgovornost da se riješi dugogodišnji spor o granici.Uostalo, dodao je, kritike na arbitražu pojavljuju se i na hrvatskoj strani."Razumljivo je da kritike postoje na obje strane, ali je sporazum, onako kako je sada pripremljen, dobar", rekao je Pahor.