c S
Dnevne novosti

Drobnjak: članstvo u EU-u donosi ravnopravnost i relevantnost

19.10.2009 08:10 ZAGREB, 16. listopada 2009.(Hina) Hrvatska treba ući u Europsku uniju kako bi postala ravnopravna i relevantna u europskoj sigurnosnoj, gospodarskoj i političkoj arhitekturi, rekao je u Zagrebu glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak.
"Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska postaje u svakom pogledu ravnopravan čimbenik koji sjedi u ravnopravnom statusu s ostalima za stolom u Bruxellesu gdje se donose kapitalne odluke o budućnosti Europe pa tako i nas samih", kazao je Drobnjak na otvorenoj sjednici Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava HAZU-a o temi "Hrvatska - Europska unija - Lisabonski ugovor".

"Ulazak u Europsku uniju donosi gospodarske prednosti, sigurnost i stabilnost. Donosi i boljitak, ali u prvom redu onima koji znaju iskoristiti mogućnosti za boljitak", istaknuo je. Osim završetka pregovora o pristupanju Europskoj uniji, koji se očekuje iduće godine, za Hrvatsku je, po njegovim, riječima, u ovome trenutku najvažnije da razvije administrativnu i drugu infrastrukturu za uspješno korištenje pogodnosti članstva.

"Nama nije cilj samo ući u Europsku uniju, nego da kao članica Europske unije maksimalno koristimo pogodnosti članstva, ne samo političke, pravne ili geostrateške već konkretne gospodarske pogodnosti, pogodnosti koje donose europski strukturni i poljoprivredni fondovi", rekao je. "Zbog toga ovoga trenutka, usporedno sa završavanjem pregovora i radom na pregovaračkim poglavljima, mi intenziviramo rad na izgradnji apsorpcijskih kapaciteta kako bi članstvo u Europskoj uniji dočekali ne samo spremni već i sposobni da ga iskoristimo s kamatama za boljitak Hrvatske", kazao je.

Drobnjak je podsjetio da Hrvatska u ovome trenutku ima 28 otvorenih poglavlja od ukupno 33 o kojima se pregovara, da je 12 poglavlja privremeno zatvoreno te da je za otvaranje i zatvaranje spremno još nekoliko poglavlja. Idući mjesec Hrvatska bi, po Drobnjaku, mogla otvoriti još najmanje tri poglavlja te isto toliko zatvoriti.