c S
Dnevne novosti

Rohatinski: više nema ovako velikog pada, ali ni elemenata za snažan optimizam

19.10.2009 08:14 ZAGREB, 16. listopada 2009.(Hina) Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski izjavio je kako misli da opasnosti od daljnjeg velikog pada više nema, ali i da ne vidi elemente za neki snažan optimizam u sadašnjem trenutku.
"Ono što se ponekad kaže da je najgore ipak prošlo, vjerujem da je to tako i mislim da opasnost od nekog daljnjeg velikog pada više ne postoji", kazao je Rohatinski u razgovoru za Dnevnik Nove TV. Na upit treba li širiti optimizam Banskih dvora da je kriza riješena, guverner ističe da ne vidi elemente za neki snažan optimizam u sadašnjem trenutku.

Rohatinski je na pitanje o mogućnosti pada kamatnih stopa na kredite u idućoj godini kazao kako vjeruje da je razdoblje tako visokog rasta kamatnih stopa završilo. "I neke velike banke već su počele analizirati mogućnost smanjenja kamatnih stopa u 2010. Vjerujem da je to moguće, ali nitko sa sigurnošću ne može kazati da li će se to i dogoditi, jer to ovisi o poslovnoj politici banaka", rekao je guverner središnje banke.

Građanima je Rohatinski poručio da u idućoj godini štede. "Pametno im je da štede", kazao je odgovarajući na pitanje što bi mogao poručiti građanima za iduću godinu, da se zadužuju i dižu kredite ili da štede. "Državi prije svega", složio se guverner s pitanjem odnosi li se prijedlog o štednji i na državu. Poručio je također kako bi jedno od rješenja za dugoročan izlazak iz krize moralo biti smanjenje potrošnje javnog sektora.

Na upit jesu li prostor za štednju i socijalna prava, poticaji, Rohatinski se složio da je to politički rizično jer je riječ o nepopularnim mjerama. "Ali polazim od toga da odgovorna politika mora preuzeti i takve rizike", kazao je. Upitan je li potrebna promjena filozifije da se živi od kredita do kredita, Rohatinski je odgovorio kako je "izgleda potrebno da i strukture koje obnašaju vlast, donose zakone, kreiraju politiku to konačno shvate".

Na upit je li ispucao sve karte i adute u prošloj godini i ima li još karata, guverner je kazao kako su "već duže vrijeme sve karte na stolu". "Više nema džokera, na žalost ni u rukavu ni u stvarnom životu", kazao je.