c S
Dnevne novosti

Martens: EPP će učini sve da RH postane nova članica EU-a

20.10.2009 08:13 ZAGREB, 19. listopada 2009.(Hina) Hrvatska ima izglede da tijekom španjolskog predsjedanja završi pregovore i ubrzo postane nova članica Europske unije, a Europska pučka stranka (EPP) će učiniti sve da ukloni preostale prepreke na putu Hrvatske prema punopravnom članstvu, izjavio je u Zagrebu predsjednik EPP-a Wilfried Martens nakon što mu je premijerka Jadranka Kosor uručila odličje Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom za izniman doprinos u postupku međunarodnog priznavanja RH i nesebičnu potporu prema europskim integracijama.
"Imali ste puno prepreka. Znamo da ih ima još, ali mi u EPP-u ćemo učiniti sve da ih uklonimo", kazao je Martens. "Hrvatska je ispunila uvjete za pristup u EU. Dijeli ista uvjerenja prema Uniji kao i EPP i zato ja tako dugo i ustrajno podržavam tu kandidaturu", kazao je Martens, dodajući da Hrvatska ima izgleda tijekom španjolskog predsjedanja završiti pregovore. "Mi smo spremni. Imat ćete potporu svih premijera i predsjednika naše političke obitelji", poručio je Martens.

Premijerka Kosor je kazala da je Martens bio jedan od onih hrabrih političara koji se suprotstavio politici agresiji početkom 90-ih, ustrajno podupirući Hrvatsku na putu prema europskim integracijama. "Od samih početaka prihvaćali ste Hrvatsku kao vjerodostojnog partnera koji dijeli iste vrijednosti i koji ima svoje mjesto u europskoj obitelji", rekla je Kosor, nazvavši Martensa "velikim i iskrenim prijateljem Hrvatske". Istaknula je da se radi o velikom državniku koji utjelovljuje "najbolje od europskih i demokršćanskih vrijednosti".

Martens je prije stupanja na dužnost predsjednika EPP-a bio dugogodišnji premijer Belgije.