c S
Dnevne novosti

Pahor tvrdi da Hrvatska ima "probleme" s arbitražnim sporazumom

21.10.2009 08:10 LJUBLJANA, 19. listopada 2009.(Hina) Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u parlamentu da je nacrt arbitražnog sporazuma s Hrvatskom za slovensku stranu "odličan", dok s njim "probleme" ima hrvatska strana koja oklijeva s njegovim potpisivanjem.
Pahor je tom izjavom odgovorio na tvrdnje oporbe da je izdao nacionalne interese i dopustio "diobu Piranskog zaljeva"."Pred sobom imamo najbolji dokument koji omogućuje da pitanje granice bude riješeno u skladu s našim interesima. Istina je da u njemu načelo pravičnosti nije spomenuto, ali je subsumirano (uključeno)", rekao je Pahor koji je u uvodu novog parlamentarnog zasjedanja odgovarao na zastupnička pitanja.

Na tvrdnje zastupnika oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS), koju vodi bivši predsjednik vlade Janez Janša, da je vlada arbitražni sporazum dogovorila "tajno" i bez nacionalne suglasnosti stranaka, Pahor je odgovorio da slovenska politika nakon 18 godina treba odlučiti želi li granični prijepor s Hrvatskom riješiti ili ne.Predstavnici SDS-a tvrde da bi trebalo odustati od arbitražnog sporazuma kako slovensku politiku kasnije ne bi "boljela glava", a zastupnik ultranacionalist Zmago Jelinčič drži da su Hrvati i Europska unija možda "ucijenili ili kupili" Pahora, prisilivši ga na deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

"Mogućnost potpisivanja arbitražnog sporazuma smatram odličnom prilikom za Sloveniju i najvećim vanjskopolitičkim uspjehom Slovenije, a slovenska se politika mora konačno odlučiti", rekao je Pahor. Dodao je da ne stoje kritike koje u svezi s pristankom na arbitražu iznose ovih dana radikalna oporba i prvi predsjednik slovenskog parlamenta France Bučar, koji tvrde da je bolje zadržati sadašnje stanje nego potpisati sporazum koji ne jamči Sloveniji da će imati cijelu Savudrijsku valu i teritorijalni izlaz na otvoreno more. "Kad bi bilo kako oni tvrde, onda s njegovim potpisivanjem ne bi bilo toliko problema na hrvatskoj strani, u Saboru,", rekao je Pahor.

Hrvatska po njegovu mišljenju oklijeva s potpisivanjem sporazuma jer joj se ne sviđa formulacija u nacrtu sporazuma po kojoj bi buduća arbitraža "imala zadaću da odredi kontakt slovenskih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama"."Ustrajati na sadašnjem stanju i odbaciti arbitražu, značilo bi pristajati na crtu sredine u Piranskom zaljevu čiju smo većinu 25. lipnja 1991. godine kontrolirali i pristati da sporni granični prijelaz Plovanija ostane ondje gdje je sada", rekao je Pahor.

Slovenija po njegovu mišljenju ima dobre izglede da se sporne točke riješe prema povijesnim i drugim okolnostima, te prema stanju na granici prilikom osamostaljenja obiju država.Pahor je istaknuo da bi odustanak od arbitraže s Hrvatskom značio "povratak u stanje koje je vodilo u incidente", te da bi to negativno djelovalo na stanje u odnosima s Hrvatskom i odnose u cijeloj regiji. Pahor je istaknuo da poštuje politički autoritet "oca nacije" Franca Bučara, ali da smatra kako on nije u pravu i da je sporazum o arbitraži s Hrvatskom potrebno potpisati kako bi granično pitanje bilo riješeno prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Pahor je dodao da je spreman preuzeti odgovornost i ustrajati na takvu tumačenju iako poštuje suprotna mišljenja. Obećao je da će, bude li potrebno, u svezi s arbitražom zatražiti glasovanje u parlamentu o povjerenju sebi kao premijeru ili cijeloj vladi. Pahor je odgovarao i na pitanja vezana uz sve slabiji gospodarski i društveni položaj nižih slojeva stanovništva, ali je istaknuo da njegova vlada radi sve što je u njenoj moći kako bi zaštitila najugroženije, a u isto vrijeme provela reforme potrebne da Slovenija iz krize izađe još jača.