c S
Dnevne novosti

Grčka i Cipar žele Tursku u EU-u

21.10.2009 08:12 NIKOZIJA, 19. listopada 2009.(Hina/DPA) Atena i Nikozija su izjavile da podržavaju nastojanja Turske da postane punopravna članica Europske unije i rekle da je za postizanje mirovnog sporazuma za Cipar potrebna pomoć Ankare.
"Cilj je da Turska postane punopravna članica... Ja nisam za poseban odnos Turske s Europskom unijom sve dok ona ispunjava svoje obveze prema Europskoj uniji", rekao je grčki premijer George Papandreu prvog dana njegovog dvodnevnog službenog posjeta Cipru. I Papandreu i ciparski predsjednik Dimitris Kristofias vjeruju da bi put Turske u EU koristio i Turskoj i njihovim zemljama i obećali su nastaviti njihovu blisku suradnju na postizanju rješenja ciparskog problema.

Podjela Cipra između Grka i Turaka najveća je prepreka u pregovorima između Turske i EU-a koji su počeli 2005. godine i djelomice su obustavljeni zbog zastoja u rješavanju tog problema. "Turska ima obveze koje mora ispuniti inače neće moći nastaviti na svom putu u EU", rekao je Kristofias.