c S
Dnevne novosti

Milinović: zdravstveni sustav neće biti saniran iz državnog proračuna

21.10.2009 08:14 VINKOVCI, 20. listopada 2009.(Hina) Zdravstveni sustav u Hrvatskoj po prvi put neće biti saniran iz državnog proračuna, izjavio je u Vinkovcima ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, gdje je otvorio novoizgrađenu zgradu Centra za socijalnu skrb te obišao vinkovačku Opću bolnicu.
Također je rekao kako bi gubitci u hrvatskom zdravstvenom sustavu, da se nije krenulo u oštru reformu, iznosili oko 6,5 (milijardi), a danas su oko tri milijarde kuna. Tako zdravstveni sustav po prvi put neće biti saniran iz državnog proračuna, dodao je. Ministar Milinović naglasio je i da se socijalna davanja unatoč gospodarskoj krizi neće dirati niti će se smanjivati prava korisnika socijalne skrbi.

Nakon obilaska vinkovačke Opće bolnice ministar Milinović je pohvalio njenu Upravu za dobar rad i smanjenje lista čekanja. Najavio je i kako će iduće godine započeti projekt primarne zdravstvene zaštite bez papira. Pojašnjavajući projekt kazao je kako će pacijenti moći otići k liječniku s tzv. "pametnom zdravstvenom karticom", a da neće morati više čekati na ispisivanje recepata, čime će se omogućiti liječnicima i medicinskim sestrama da se više bave pacijenti a manje papirologijom.

Ministar zdravstva se zauzeo i za ravnomjeran razvoj hrvatskog zdravstva, kazavši kako "oni koji imaju ideje o četiri velike bolnice a da ostale treba ukinuti", neka "to kažu ljudima na izborima, pa ako im ljudi daju povjerenje neka izgrade te četiri bolnice i uzmu 25 helikoptera pa (pacijente) razvažaju po Hrvatskoj". Milinović je naglasio kako to ne znači da se ne razmišlja o racionalizaciji pojedinih bolničkih odjela, ali da svaka županija mora imati vlastitu županijsku bolnicu.

Prije obilaska vinkovačke Opće bolnice ministar Milinović je otvorio novoizgrađenu zgradu Centra za socijalnu skrb u čiju je gradnju i opremanje Ministarstvo uložilo oko 12 milijuna kuna. Ravnateljica Centra Gordana Trifunović rekla je kako vinkovački Centar za socijalnu skrb skrbi za 1200 korisnika, a zapošljava 31 djelatnika. Do sada je Centar radio na dvije lokacije u Vinkovcima, a vinkovački socijalni radnici će ubuduće raditi u bitno boljim uvjetima, kazao je ministar Milinović.