c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor o radu DORH-a

21.10.2009 08:16 ZAGREB, 20. listopad 2009.Hina Hrvatski bi sabor u nastavku zasjedanja trebao, među ostalim, raspraviti izvješće o prošlogodišnjem radu državnih odvjetništava.
Državna odvjetništva lani su zaprimila 85.069 novih prijava protiv poznatih i nepoznatih počinitelja kaznenih djela, što je četiri posto manje nego 2007. godine. Riješene su 50.743 prijave, a na kraju 2008. ostale su neriješene 142 prijave.

HDZ je najavio da će podržati to izvješće, no oporba je nezadovoljna činjenicom da brojni kazneni predmeti, a posebno afere u kojima su glavni akteri političari, dugo čekaju na sudski epilog. Smatraju kako glavni državni odvjetnik Mladen Bajić popušta dnevnopolitičkim pritiscima, a kao argument za takvu tvrdnju ističu činjenicu da se optužnica protiv bivšeg ministra obrane, HDZ-ova zastupnika Berislava Rončevića podiže upravo u vrijeme kad izvješće o radu DORH-a ide pred Hrvatski sabor.

Prije izvješća o radu DORH-a zastupnici bi trebali raspraviti i prijedloge zakona o pravosudnoj akademiji, u koju bi se ulazilo na temelju uspjeha na pravosudnom ispitu, psihološkog testiranja i strukturiranog intervjua. Nakon završenog ispita, oni s najboljim rezultatima prvi biraju gdje će obnašati sudačku, odnosno državnoodvjetničku dužnost. Pred zastupnicima je i prijedlog novog zakona o platnom prometu te odluka o dodjeli koncesije HEP-u za korištenje vodne snage u hidroelektrani Lešće na rijeci Dobri.