c S
Dnevne novosti

Europski projekt obnove gradića Završja

21.10.2009 08:09 GROŽNJAN, 20. listopada 2009.(Hina)U Grožnjanu je održana radionica o inovativno-promotivnim metodama za marketing ruralnog područja, s posebnim osvrtom na dobre primjere zaštite i revitalizacije istarskog gradića Završja kod Grožnjana.
Kako su, naime, izviješćeni predstavnici jedinica lokalne samouprave te istarski turistički djelatnici koji su sudjelovali u radionici, Završje, gradić u grožnjanskoj općini s desne strane rijeke Mirne, danas je gotovo napušteno, jer u njemu živi tek 30-ak stanovnika.

Od 1. rujna prošle godine traje međunarodna akcija njegova spašavanja i obnove, a projekt R.E.D.D.H.I.L.L., koji zajednički provode Istarska županija, grožnjanska općina te talijanske pokrajine Abruzzo, Puglia i Veneto, sufinancira Europska komisija. Po riječima županijske predstavnice Ivane Dragešić za projekt vrijedan 384 tisuće eura Europska komisija je dodijelio 288 tisuća, a županija 96 tisuća.

Grožnjanski načelnik Rino Duniš izrazio je zadovoljstvo provedbom projekta, ustvrdivši kako je dosad dio novca uložen u infrastrukturu, uređena je stara škola, a sada se uređuje crkva.