c S
Dnevne novosti

Vupik: područje Spomen doma darovat će se državi

22.10.2009 08:14 VUKOVAR, 21. listopada 2009. Hina Izvanredna glavna skupština Vukovarskog poljoprivredno industrijskog kombinata (VUPIK), sazvana za 24. studenoga, trebala bi donijeti odluku o darovanju područja Spomen doma Ovčara i parkirališta Spomen doma Republici Hrvatskoj, potvrdio je Hini predsjednik Uprave VUPIK-a Tomislav Mihaljević.
U službenom pozivu za skupštinu objavljenom na Zagrebačkoj burzi kao jedina točka dnevnog reda navodi se "donošenje odluke o darivanju dijela nekretnina upisane u zk.ul. 15, kč.br. 18, k.o. Vukovar u korist Republike Hrvatske radi dostojnog obilježavanja žrtava Domovinskog rata". "Nije bilo nikakvog razloga da se ovakva odluka nije donijela i ranije. Sada samo činimo ono je što je bivša uprava VUPIK-a trebala davno napraviti", kazao je Mihaljević.

Prije desetak dana u javnosti je objavljena informacija kako bi s imovinom VUPIK-a, ponuđenom na prodaju u natječaju Hrvatskog fonda za privatizaciju, mogla bit prodana i čestica na kojoj se nalazi Spomen dom Ovčara, jer nije izvlaštena iz VUPIK-ove imovine. VUPIK, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i sama premijerka Jadranka Kosor u izjavama danim proteklih dana odbacili su svaku mogućnost da se s VUPIK-om proda i spomen dom te su najavili brz proces izvlaštenja te čestice iz VUPIK-ova vlasništva.

Hrvatski fond za privatizaciju u rujnu je objavio javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju 87,98 posto dionica VUPIK-a po posebnim uvjetima, odnosno po početnoj cijeni od jedne kune, a rok za podnošenje ponuda je sutra, 22. listopada, do 14 sati. Mihaljević kaže kako je, po informacijama kojima raspolaže, na poziv HFP-a za sada pristiglo pet ponuda. "Uprava i sindikati očekuju da se konačno pojavi dobar kupac koji će VUPIK usmjeriti ka daljnjem razvoju i napretku", kazao je Mihaljević.