c S
Dnevne novosti

EU najavio milijardu eura donacija Srbiji

22.10.2009 08:15 BEOGRAD, 21. listopada 2009.(Hina) Voditelj izaslanstva Europske komisije u Srbiji Vincent Degert je najavio da će Europska unija u idućih pet godina Srbiji uputiti ukupno milijardu eura u donacijama, u svrhu poboljšanja kvalitete života njezinih građana.
Kako su prenijeli beogradski elektronički mediji, Degert je tijekom boravka u Užicu u povodu završetka rekonstrukcije sustava grijanja u koji je EU uložio 4,4 milijuna eura, podsjetio da je Unija od 2000. u energetiku u Srbiji investirala oko pola milijarde eura.

Voditelj izaslanstva Europske komisije nedavno je, predstavljajući godišnje izvješće o napretku Srbije prema članstvu u EU, kazao kako je Unija pokazala svoju potporu namijenivši Srbiji novčanu pomoć od milijardu eura za razdoblje između 2007. i 2011. godine.Degert je tada istaknuo kako je u tu svrhu predviđeno i dodatnih 200 milijuna eura mikrofinancijske pomoći.

Srbija je, prema pisanju tamošnjih medija, dobila novčanu pomoć i od Rusije. Tijekom posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Srbiji u utorak, srbijanski su mediji prenijeli da je odobren ruski kredit Srbiji u visini od milijardu dolara.