c S
Dnevne novosti

Vlada uputila u Sabor Odluku o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa

23.10.2009 08:14 ZAGREB, 22. listopada 2009.(Hina)Vlada Republike Hrvatske sa zatvorenog dijela sjednice u saborsku proceduru uputila je Odluku o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa, priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću.
Naime, prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javne dužnosti, Hrvatski sabor donosi Odluku o Popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa. Ova Odluka donesena je 1. listopada 2004. godine, a dopunjena je 3. prosinca iste godine. Kako je od tog vremena nastalo mnogo izmjena u vlasničkim strukturama društava, te kako pojedina društva više ne postoje, potrebno je napraviti novi Popis.

Vlada je zadužila Hrvatski fond za privatizaciju da nakon stupanja na snagu ove Odluke provede postupak razrješenja, odnosno opoziv državnih dužnosnika s dužnosti predsjednika ili članova nadzornih odbora trgovačkih društava koja više nisu u Popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa. U priopćenju se navodi da je usvojena i Odluka o davanju suglasnosti Gradu Gospiću za zaduženje kod Hrvatske poštanske banke d.d. u Zagrebu, u iznosu od 5 milijuna kuna. Sredstva će se koristiti za financiranja kapitalnog projekta-Izgradnja komunalne i društvene infrastrukture sukladno odluci Gradskog vijeća Grada Gospića o kreditnom zaduženju.

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu financija, Carinskoj upravi za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2010. za dogradnju V. paviljona Policijske akademije za potrebe centralnog laboratorija Carinske uprave. Također, dana je suglasnost na Izmjene i dopune Statuta Fonda za regionalni razvoj Republike Hrvatske. Prihvaćena su pokroviteljstva nad Međunarodnom konferencijom Hrvatske Paneuropske unije "Izazovi globalne krize za Europu-Hrvatska i Europska unija", koja će se održati od 23. do 25. listopada 2009. godine u Zagrebu te nad 76. svjetskim kongresom UFI-a, koji se održava od 28. do 31. listopada 2009. godine u Zagrebu.

Usvojena je i Uredba o objavi Sporazuma između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske o povlasticama i imunitetima časnika za vezu Republike Hrvatske pri Europskom policijskom uredu. Prihvaćena je izmjena Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Memoranduma o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Katar o turističkoj suradnji. Usvojen je i Zaključak u vezi s potpisivanjem Dopune 3. Sporazuma o financiranju Godišnjeg programa aktivnosti Regionalnog CARDS programa za 2006. godinu između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije. Ovom Dopunom omogućava se provođenje projekata iz sektora pravosuđa i unutarnjih poslova, stoji u vladinu priopćenju.