c S
Dnevne novosti

Split: skupština Jadranske euroregije predlaže donošenje jadranske strategije

23.10.2009 08:15 SPLIT, 22. listopada 2009.(Hina) Skupština Jadranske euroregije na zasjedanju u Splitu usvojila Deklaraciju o pokretanju inicijative za donošenje Jadranske strategije, koju će proslijediti nadležnim europskim tijelima i vladama sedam zemalja čije regije su uključene u Jadransku euroregiju, s pozivom da se angažiraju na donošenje te strategije.
U Deklaraciji, kojom se inicira donošenje strategije po ugledu na Baltičku strategiju, zagovara se jačanje razvojnog potencijala na području Jadrana, zajednički pristup zaštiti okoliša i korištenju prirodnih resursa, jačanje institucionalne, kulturne, gospodarske i prometne povezanosti na Jadranu.

Ivan Jakovčić, koji je danas ponovno izabran za predsjednika Jadranske euroregije s novim dvogodišnjim mandatom, novinarima je rekao kako je planirano čišćenje Jadranskog mora od NATO-ovih bombi, ali i ostataka iz prethodnih ratova. To će biti jedan od prioriteta na kojem će ustrajavati Jadranska euroregija, rekao je, dodajući da je za to potreban ogroman novac. Rekao je da postoje "male poteškoće" sa slovenskom regijom Izola, koja nije nazočila današnjoj Skupštini u Splitu.

Odgovarajući na novinarski upit Jakovčić je rekao kako "ne želi vjerovati da to može imati bilo kakve veze sa hrvatsko-slovenskim prijeporom glede granice na moru". "Upravo suprotno, Slovenija bi trebala sudjelovati u radu Jadranske euroregije ako želi biti akter na Jadranu, a znamo da želi", dodao je i podsjetio kako su Slovenci ranije sudjelovali na sjednicama Jadranske euroregije, te da je to podržavao bivši slovenski premijer Janša. U današnjoj diskusiji na Skupštini Jakovčić je najavio kako će o daljnjem angažmanu Slovenaca u Jadranskoj euroregiji razgovarati sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom. Skupština, održana u hotelu Le Meridien Lav, za dopredsjednika Jadranske euroregije ponovno je izabrala Talijana Michelea Ioria.

U izabranom devetoročlanom Izvršnom odboru je i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, te Jakovčić po dužnosti kao predsjednik. Jadranska euroregija je utemeljena 2006., a s današnjim prijemom u punopravno članstvo grčke pokrajine Therspotia, broji 26 regija, među kojima svih sedam hrvatskih obalnih županija. U usvojenoj Deklaraciji navodi se da u državama na području Jadrana živi više od 87 milijuna stanovnika na površini od 680.635 kilometara četvornih, te da to područje predstavlja "mjesto dodira različitih naroda, kultura, civilizacija i regija". U diskusijama o daljnjim planovima Jadranske euroregije rečeno je kako je nužna razmjena državnih dužnosnika, čuli su se prijedlozi o uspostavi zajedničkog komunikacijskog sustava radi razmjene informacija čime bi se poticalo investitire, a predlagano je i pokretanje satelitskog televizijskog programa o regijama članicama.