c S
Dnevne novosti

Sabor o zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji

23.10.2009 08:18 ZAGREB, 22. listopada 2009.(Hina) Hrvatski sabor će nastaviti zasjedanje raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u koji je, za razliku od zakona iz 2003., uz ostalo, uveden pojam "ekonomskog nasilja" pa se tako izrijekom navodi zabrana tjelesnog, psihičkog, spolnog i ekonomskog nasilja u obitelji.
Svrha zakona je uključiti prevenciju, sankcioniranje i suzbijanje svih vrsta nasilja u obitelji primjenom odgovarajućih mjera prema počinitelju te ublažavanje posljedica već počinjenog nasilja pružanjem zaštite i pomoći žrtvi nasilja. Zakonom se proširuje i krug osoba koje spadaju u obitelj s obzirom na ostale zakone koji uređuju odnose u obitelji.

Također, pooštrene su visine kazni za počinitelja nasilja u obitelji, u skladu s odredbama Prekršajnog zakona, od najmanje tisuću do najviše 50 tisuća kuna, dok je za kaznu zatvora umjesto dosadašnjeg maksimuma od 60 dana prijedlogom novog Zakona predviđena kazna od 10 do najviše 90 dana. Na dnevnom redu sjednice je i odluka o razrješenju dosadašnjeg i imenovanju novog člana Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.