c S
Dnevne novosti

HTZ: turističke mjere za 2010. - u početku studenog

23.10.2009 08:19 BOL, 22. listopada 2009.(Hina) Turističke mjere javnog i privatnog sektora za što bolju pripremu i realizaciju sezone 2010. Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavit će u početku studenog, mjesec dana prije nego su bile objavljene za ovu godinu, najavio je na sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ) ministar turizma Damir Bajs u sklopu Dana hvatskog turizma 2009. u Bolu na Braču.
Dodavši da bi nakon objave mjere trebalo početi i provoditi, ministar je kazao da će novčane svote za te mjere ovisiti o tome koliko će ministarstvu pripasti novca iz državnog proračuna za iduću godinu. To bi se, kako očekuje, također moglo znati do početka studenog. Vijeće je danas tek kratko razmotrilo nacrt prijedloga tih mjera, među kojima su opet i ovogodišnje mjere o udruženu oglašivanju domaćih i stranih turističkih tvrtaka s državom za predsezonu i posezonu, ali i dvije nove za poticaje turističkim dolascima u zračnom prijevozu i za autobusere.

Zato je ministar, ujedno i predsjednik HTZ-a, od članova zatražio pismeno očitovanje u idućih 10-ak dana. Iako su svi članovi pozdravili spremnost da se oblici poticaja šire, neki su kazali da je malo vremena za primjedbe, na što je ministar odgovorio da vremena nema te da treba djelovati brzo, a možda i brže i bolje od konkurencije koja će se za iduću godinu sigurno i jače pripremati nego za ovu. Ministar Bajs za iduću godinu očekuje i novac iz predpristupnih fondova EU-a jer je nedavno njegovo ministarstvo posredovanjem ministarstva gospodarstva za te fondove prijavilo "Nacionalni projekt promocije hrvatskog turizma u EU".

To je prvi put da hrvatski turizam traži novac iz tih fondova za sufinanciranje nekoga nacionalnog turističkog projekta. Direktor glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić najavio je za iduću godinu i prodornije turističke nastupe u inozemstvu, posebno za kamping i nautiku. Među planiranih 76, ili šest nastupa više nego na sajmovima ove godine, predviđena je prvi put i nacionalna prezentacija hrvatskog turizma u organizaciji HTZ-a u Beogradu.

Osvrnuvši se na rezultate ove sezone do kraja rujna, Bulić je istaknuo dobar odziv s gotovo svih stranih tržišta, među kojima je s pomalo i neočekivano većim porastima u odnosu na 2008. izdvojio Austriju, Njemačku, Belgiju, Italiju, Nizozemsku, Poljsku, Slovačku i Španjolsku. Iznenadila je Skandinavija s minusom, ali dobro je što su njihovi turoperateri zadovoljni jer su ostvarili planirano iako s manje programa nego lani. Lošijim se pokazala ove godine Francuska, čiji su turisti više birali domaća odredišta, dok su Mađarska i Rusija te SAD očekivano dosta "podbacili" zbog krize.

Stoga su članovi vijeća Ivo Jelušić iz zagrebačke turističke zajednice te predsjednik uprave Maistre Kristian Šuster upozorili da bi bilo dobro da se tim i drugim tržištima s nešto lošijim rezultatima iduće godine posveti više pozornosti, kao i kongresnom turizmu koji je ove godine u velikom padu.