c S
Dnevne novosti

Obljetnice Povelje UN-a: RH prošla veliki put od primanja u članstvo UN-a

26.10.2009 08:10 ZAGREB, 23. listopada 2009.(Hina) Republika Hrvatska je od 1992. članica UN-a, a otada je prošla veliki put: od države primateljice do države davateljice mirovnih snaga, aktivno sudjeluje u radu UN-a i njegovih agencija, a upravo završava drugu godinu svog mandata kao nestalna članica Vijeća sigurnosti, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, povodom Dana Ujedinjenih naroda.
Obljetnica stupanja na snagu Povelje Ujedinjenih naroda i Statuta Međunarodnog suda, 24. listopada 1945. godine, obilježava se od 1948. godine, kao Dan Ujedinjenih naroda. Ujedinjeni narodi su univerzalna međunarodna organizacija suverenih država stvorena nakon Drugog svjetskog rata sa zadaćom očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti, razvijanja prijateljskih odnosa među narodima te promoviranju općeg društvenog razvoja i ljudskih prava.

Zbog svog jedinstvenog globalnog karaktera UN pruža mogućnost izražavanja vlastitih pogleda, po brojnim pitanjima s kojim se suočava suvremeni svijet, svim svojim državama članicama. Republika Hrvatska članica je UN-a od 1992. godine te u radu sudjeluje putem svojih stalnih predstavništva u New Yorku, Beču i Ženevi, kao i pri UNESCO-u u Parizu. Tijekom svog članstva u UN-u Hrvatska gradi i učvršćuje ugled odgovornog člana međunarodne zajednice što se, između ostalog, očituje i u izboru za dva glavna tijela UN-a: Gospodarskog i socijalnog vijeća (ECOSOC-a 2000-2002.) te Vijeća sigurnosti (2008-2009). MVPEI navodi da je u drugoj, završnoj godini nestalnog članstva u Vijeću sigurnosti, hrvatsko članstvo, kao i predsjedanje "svjetskom vladom" u prosincu prošle godine, uspješno te da je Hrvatska stekla vrijedno iskustvo koje će se pozitivno reflektirati u njenim budućim vanjskopolitičkim aktivnostima.

Posebno je značajan hrvatski doprinos mirovnim naporima UN-a. Ove godine obilježava se 10 godina od prvog hrvatskog sudjelovanja u mirovnoj misiji UN-a u Siera Leoneu. Hrvatska je u kratkom razdoblju od stupanja u članstvo UN-a prošla put od države na čijem se teritoriju odvijala najveća mirovna misija UN-a, do države davateljice mirovnih snaga. Trenutno Republika Hrvatska sudjeluje u deset mirovnih misija UN-a širom svijeta. Republika Hrvatska također je prošla put od primateljice međunarodne pomoći do davateljice razvojne pomoći potrebitim državama. Veliku pomoć u toj i mnogobrojnim drugim aktivnostima pruža upravo UN, a šest UN-ovih agencija, organizacija i fondova uspješno rezidentno djeluje u Hrvatskoj.

Republika Hrvatska zauzima se za politiku aktivne međunarodne suradnje i u tom smislu drži posebno važnim nastaviti proces reforme UN-a kojim će se ojačati njegova uloga u rješavanju globalnih izazova današnjeg svijeta, stoji u priopćenju.