c S
Dnevne novosti

Balažic: Ne ispuni li dogovor Pahor-Kosor, Zagreb gubi vjerodostojnost

26.10.2009 08:17 LJUBLJANA, 23. listopada 2009.(Hina) Slovenija očekuje da će Hrvatska završiti postupke oko arbitražnog sporazuma kojim se se riješio granični prijepor, a u suprotnom bi Hrvatska izgubila kredibilnost u Europi i našla se pod međunarodnim pritiskom, izjavio je u petak Milan Balažic, službeni glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova.
"Sada je najvažnije da hrvatska vlada pokaže političku volju da se ostvari ono što je bilo dogovoreno u Ljubljani prilikom sastanka Pahor-Kosor 11. rujna, Hrvatska mora ispoštovati ono što je tada bilo dogovoreno i obećano", rekao je Balažic pred posjet slovenskog premijera Boruta Pahora Zagrebu u ponedjeljak, kad će se susresti s hrvatskom premijerkom. "Slovenska strana ima mandat za potpisivanje sporazuma o arbitraži, a i Hrvatska mora ispuniti svoju domaću zadaću i realizirati dogovoreno i obećano. U suprotnom će se pokazati kao nekredibilan partner i naći će se pod teškim pritiskom međunarodne javnosti", rekao je Balažic u petak navečer, u emisiji "Odmevi" slovenske nacionalne televizije.

U emisiji je nastupilo i više kritičara Pahorovog odlaska u Zagreb koji tvrde da je "prokockao" povoljno rješenje graničnog spora, prebrzo pristavši na deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU. "Pahorov dogovor s hrvatskom premijerkom je improvizacija koja nas može skupo koštati", rekao je u emisiji Miro Cerar, s ljubljankskog Pravnog fakulteta koji tvrdi da je Slovenija trebala angažirati istaknute konzultantske kuće iz inozemstva i inozemne stručnjake za međunarodno pravo, te potaknuti širu političku raspravu o blokadi i granici, a ne deblokirati pregovore EU-a s Hrvatskom samo "na temelju hrvatskih obećanja".

Slovenska vlada trebala je ustrajati na ranijoj poziciji da deblokade neće biti dok Hrvatska ne povuče prejudiciranje granice, a ne samo na osnovi obećanja premijerke Kosor švedskom predsjedništvu EU-a da nijedan dokument ili izjava neće poslužiti za određivanje granice ako je u njemu sadržano prejudiciranje, iznio je Cerar, inače stručnjak za slovensko ustavno pravo.

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic, odbacio je takve kritike, rekavši da Slovenija ima dovoljno "sigurnosnih mehanizama" da uspori hrvatski pristupni proces ako Hrvatska ne bi ispunila "što je obećala", a širu političku raspravu o arbitražnom sporazumu najavio je prilikom ratifikacije dokumenta u slovenskom parlamentu. Balažic je istaknuo da će Pahor u ponedjeljak u Zagrebu vjerojatno upitati hrvatsku premijerku kako idu stvari s potvrđivanjem arbitražnog sporazuma.