c S
Dnevne novosti

Osijek: ministar Fuchs o provedbi Bolonjskoga procesa

27.10.2009 08:11 OSIJEK, 26. listopada 2009.(Hina) Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs izjavio je u Osijeku kako osječko Sveučilište uspješno provodi Bolonjski proces te da će se iduće godine nastaviti provedba projekata iz dosad zaključenih ugovora, ali da novih kapitalnih investicija na tome Sveučilištu, koje bi se financirale iz državnog proračuna, neće biti.
Nakon izvanredne sjednice Senata osječkoga Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera", na kojoj se, uz ostalo, raspravljalo o analizi provedbe Bolonjskoga procesa i financiranju toga sveučilišta u idućoj godini, ministar Fuchs kazao je novinarima kako je analiza pokazala da je prosječna uspješnog nastavka studiranja na tome Sveučilištu veća od 60 posto, kada je riječ o prelasku s prve na drugu godinu studija, a na prvoj godini diplomskih studija, čak 80 posto.

Sada smo u fazi kada na svim hrvatskim Sveučilištima trebamo napraviti reviziju dosadašnjih studijskih programa, možda od nekih i odustati, ako za njih ne postoji dovoljno zanimanja, ili neke objediniti, kako bi sustav studiranja bio kvalitetnije, rekao je ministar Fuchs. Na upit novinara o financiranju osječkoga Sveučilišta u 2010. godini ministar Fuchs kazao je kako će proračun za iduću godinu biti restriktivan te da osječko Sveučilište još ima na raspolaganju veliki dio neiskorištenih kreditnih sredstava, namijenjenih izgradnji i adaptaciji pojedinih sastavnica, s čime će se nastaviti, bez ikakvih ograničenja.

Neće biti dodatnih kapitalnih investicija iz samoga proračuna, ali sve što je do sada dugoročno ugovoreno, ide dalje, bez ikakvih smetnji, dodao je Fuchs. Najavio je da će resorno Ministarstvo nastojati ostvariti uštede i izmjenama cijelog niza zakona, poput novoga zakona o udžbenicima te novoga zakona o Sveučilištima. Rektorica osječkoga Sveučilišta Gordana Kralik kazala je kako analiza Bolonjskoga procesa napravljena na razini cijeloga Sveučilišta, a da sada slijedi pojedinačna analiza na svim znanstveno-nastavnim sastavnicama.

Ministar Fuchs će u campusu osječkoga Sveučilišta nazočiti otvorenju novih ureda Studentskoga zbora te Ureda za studente s invaliditetom.