c S
Dnevne novosti

Zbog izmjena ZOR-a sindikati odbijanju socijalni sporazum i najavljuju prosvjede

27.10.2009 08:15 ZAGREB, 26. listopada 2009.(Hina) Predloženim izmjenama Zakona o radu (ZOR) Vlada i poslodavci izigrali su sindikate i radnike, pa sindikalci neće pristati na socijalni sporazum niti će sudjelovati na sjednicama Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) , već će organizirati prosvjede protiv novog ZOR-a i Vladine gospodarske politike, najavili su čelnici sindikalnih središnjica na današnjoj konferenciji za novinare.
Prijedlogom koji je uputila u Hrvatski sabor Vlada se priklonila poslodavcima i prevarila sindikate jer je u tim "kozmetičkim izmjenama" ZOR-a ostavila mogućnost zlouporabe ugovora o radu na određeno vrijeme i preraspodjele radnog vremena, ustvrdila je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević. Nije prihvaćen sindikalni zahtjev da se rad na određeno vrijeme ograniči na dvije godine i najviše četiri ugovora o radu, a predloženo ograničenje rada na određeno vrijeme na tri godine neće spriječiti poslodavce da nastave zlorabiti taj institut, ocijenila je Knežević.

Također nije prošao sindikalni prijedlog da se preraspodjela radnog vremena ograniči na najviše 56 radnih sati tjedno, pod uvjetom da je to predviđeno Kolektivnim ugovorom, već su ostavljene brojne iznimke koje poslodavcima omogućuju kršenje radničkih prava. Zapošljavanje na određeno vrijeme u Hrvatskoj je postalo pravilo, a ne iznimka, kako to traže smjernice EU, pa se 83 posto novih ugovora o radu sklapa na određeno vrijeme, upozorio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Poslodavci od nas traže ustupke na području rada na neodređeno vrijeme, kako bi mogli lakše otpuštati radnike, a zauzvrat nam nude da će malo manje zlorabiti ugovore o radu na određeno vrijeme, kaže Sever. Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš odbacio je prigovore poslodavaca da je u Hrvatskoj teško razvijati poslove zbog "rigidnog" radnog zakonodavstva. Naše je radno zakonodavstvo toliko rigidno da poslodavci bez posljedica mjesecima ne isplaćuju plaće radnicima, a državnom proračunu duguju milijarde kuna, rekao je Jakuš.

Zbog svega toga sindikalni čelnici više se neće odazivati na pregovore o potpisivanju socijalnog sporazuma, niti će odlaziti na sjednice GSV-a, već će pripremati prosvjede. Ana Knežević ponovila je da će njezina središnjica, unatoč zakonskoj zabrani, organizirati prosvjed na Trgu Sv. Marka na dan kada u Saboru na dnevni red dođu izmjene ZOR-a, a danas su i ostali sindikalni čelnici najavili da će se pridružiti. Pet sindikalnih središnjica također nastavlja pripreme za veliki prosvjed protiv Vladine gospodarske politike, na kojem će tražiti ukidanje tzv. harača i smanjenje stope PDV-a, a okvirni datum prosvjeda zasad je 14. studenoga, rečeno je na konferenciji.