c S
Dnevne novosti

Okrugli stol: jačati sustav besplatne pravne pomoći

27.10.2009 08:16 ZAGREB, 26. listopada 2009.(Hina) U povodu Europskog dana građanskog pravosuđa 25. listopada, u organizaciji Ministarstva pravosuđa je održan okrugli stol pod nazivom "Iskustva u primjeni Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći", na kojemu je rečeno da je donošenje spomenutog zakona veliki iskorak u hrvatskom pravnom sustavu, te da treba raditi na daljnjem unaprjeđivanju sustava besplatne pravne pomoći.
Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je na skupu, uz stručnjake iz Velike Britanije i Njemačke, sudjelovalo dvadesetak predstavnika hrvatskog pravosuđa, koji su donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći ocijenili velikim korakom naprijed u pravnom sustavu Hrvatske, jer, istaknuli su, pravosuđe i ostala tijela postaju dostupna svim građanima pod jednakim uvjetima.

Na okruglom su stolu utvrđena pitanja na kojima treba poraditi u cilju daljnjeg jačanja i unaprjeđivanja sustava besplatne pravne pomoći, te je naglašena potreba intenzivnijeg informiranja javnosti o značenju tog instituta za građane i načinima njegova ostvarenja. Istaknuta je i potreba daljnje edukacije svih uključenih u taj proces, posebno državnih službenika koji odobravaju zahtjeve građana za korištenje besplatne pravne pomoći, odvjetnika, nadležnih udruga te predstavnika sudbene vlasti, a Ministarstvo je pozvalo sve sudionike skupa na konkretne prijedloge za pojednostavljenje obrasca zahtjeva za odobravanje pravne pomoći.

U cilju ujednačavanja pravne prakse dogovoreno je da se objave presude Upravnog suda donesene u predmetima odobravanja besplatne pravne pomoći objave, a konstatirano je da je naknada za pružanje pravne pomoći preniska te da u idućoj godini treba povećati, kao i da su zakonom propisani kriteriji prerestriktivno postavljeni. Svi sudionici pozdravili su ovaj oblik dijaloga, te je zaključeno da se u roku šest mjeseci ponovno održi ovakav skup, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa.