c S
Dnevne novosti

Poglavlje 23 bit će zatvoreno do ljeta 2010.

28.10.2009 08:15 ZAGREB, 27. listopada 2009.(Hina) Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je kako očekuje da će se Poglavlje 23 (pravosuđe i temeljna ljudska prava) odblokirati do kraja ove godine, a zatvoriti do ljeta iduće godine.
"Mislim da je iluzorno očekivati da će ranije biti zaključeno jer je iz više izvora iz Europske komisije jasno postavljeno da se radi o vrlo zahtjevnom poglavlju koje će se držati otvoreno dok je bilo koje drugo poglavlje otvoreno", rekao je Šimonović nakon razgovora s makedonskim kolegom Mihajlom Manevskim. Šimonović je s Manevskim u Zagrebu razgovarao o zajedničkim temama dviju zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, pri čemu su ocijenili da je prioritet borba protiv korupcije i organiziranoga kriminala.

Dvojica ministara načelno su se složila da će Hrvatska i Makedonija zaključiti sporazum o uzajamnom izručivanju osoba optuženih za korupciju i organizirani kriminal kad to budu omogućavali pravni propisi. Naime, izručivanje vlastitih građana Hrvatskoj i Makedoniji sada sprječavaju ustavi pa ih obje zemlje trebaju promijeniti. Šimonović je rekao da su vladajuća koalicija i oporba u Saboru prihvatile da se omogući izručenje državljana u zemlje EU-a, ali i u zemlje s kojima su potpisani bilateralni ugovori. "Mi kanimo s državama šire regije zaključiti takve ugovore, prvenstveno i u prvoj fazi s naglaskom na korupciju i organizirani kriminal", rekao je ministar Šimonović, koji je kolegu iz Makedonije upoznao s novim Zakonom o kaznenom postupku, a posebno s istražnim postupkom i "uskočkom vertikalom". Makedonija već tri, četiri godine intenzivno provodi sudske reforme u sklopu kojih je prihvaćeno 97 zakona i osnovano devet novih ustanova za njihovo provođenje, rekao je ministar Manevski te dodao da je broj novoprimljenih predmeta smanjen za 30 posto, a broj neriješenih predmeta za 34 posto.

Ministri su razmijenili iskustva dviju država. Makedonija, primjerice, već tri generacije sudaca i državnih odvjetnika školuje na Pravosudnoj akademiji, a Hrvatska je u postupku osnutka takve ustanove, to jest državne škole za suce i državne odvjetnike. Također, Hrvatska je izmijenila Zakon o kaznenom postupku, a Makedonija ga tek mijenja, Makedonija ima novi Kazneni zakon, a Hrvatska je u fazi njegove promjene.