c S
Dnevne novosti

Predsjednik Mesić o borbi protiv korupcije, sporazumu sa Slovenijom, Podravci...

28.10.2009 08:17 VUKOVAR, 27. listopada 2009.Hina Predsjednik Republike Stjepan Mesić, komentirajući u Vukovaru izjavu ministra pravosuđa Ivana Šimonovića po kojoj je sada u Hrvatskoj "definitivno veća politička volja za borbu protiv korupcije te da je u društvu stvorena klima da se korupciji stane na kraj", ocijenio je kako tijekom mandata bivšeg premijera Ive Sanadera za borbu protiv korupcije "vjerojatno nije bilo i sasvim političke volje".
"Ali, znate kako je s istragama. One započnu u jednom vremenu, a sklop je okolnosti da je nekoliko afera zaključeno u ovo vrijeme, te je teško razlučiti što je bio faktor politike, a što je bila dinamika istraga i procesa, koji su sada došli ne do završetka, ali do mogućnosti da se završe", rekao je Mesić komentirajući na zamolbu novinara izjavu ministra Šimonovića uoči regionalne konferencije "Podrška svjedocima i žrtvama".

Na pitanje hoće li Hrvatska imati problema s Italijom ako se pozitivno riješi hrvatsko-slovenski granični spor, predsjednik Mesić je ocijenio kako "u slučaju dogovora oko granice sa Slovenijom ne bi smjelo doći do problema" s Italijom. "Smatram da moramo ostati granična zemlja s Italijom jer bi se puno toga promjenilo kada bi bilo drugačije", rekao je Mesić, dodajući kako je Hrvatska uvijek spremna Italiji isplatiti 34 milijuna dolara naknade ratne štete na osnovi duga bivše Jugoslavije, a koji je Hrvatska preuzela na sebe.

Ponovio je kako se u slučaju Podravke zauzima za to da se "utvrde okolnosti u kojima je došlo, ako je došlo, do kršenja zakona" i da oni koji su to činili odgovaraju. "Tko će to biti, to će reći istraga, a ukoliko dođe do suđenja, i sud", rekao je. Predsjednik Mesić u Vukovaru je bio domaćin glavnoj guvernerki Kanade Michaelle Jean, koja je boravkom u tom gradu završila višednevni službeni posjet našoj zemlji.