c S
Dnevne novosti

"Slučaj Podravka": Sutra odluka o žalbama na istražni zatvor

28.10.2009 08:19 ZAGREB, 27. listopada 2009.(Hina) Zagrebački Županijski sud sutra će odlučivati o žalbama koje su branitelji šestorice osumnjičenih za malverzacije u Podravci uložili na odluku o njihovom pritvaranju, odnosno jednomjesečnom istražnom zatvoru.
Glasnogovornik suda Krešimir Devčić potvrdio je Hini da su do danas zaprimljene žalbe obrane svih šestero osumnjičenika, a odluke o njima sutra bi trebalo donijeti Izvanraspravno vijeće. Branitelji su se žalili na odluku suca istrage koji je osumnjičenicima, na prijedlog USKOK-a, odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili uništiti dokaze.

Obrane osumnjičenih smatraju da takve opasnosti nema jer se slučajem već mjesecima bave policija i mediji. Osim pritvora, drže, postoji niz mjera kojima bi im se ograničilo kretanje ili onemogućio bijeg, poput kućnog pritvora i jamčevine. Protiv uhićenih u akciji kodnog naziva "Menadžer" USKOK je pokrenuo istragu koja bi trebala otkriti jesu li se, kao što se sumnja, udružili u kriminalnu skupinu koja je zlouporabom položaja i ovlasti, odnosno raznim novčanim transakcijama nezakonito pokušala novcem Podravke doći do većinskog paketa dionica koprivničke prehrambene tvrtke.

Kriminalnu skupinu navodno su organizirali bivši predsjednik Uprave i Nadzornog odbora Podravke Darko Marinac i direktor Fime Milan Horvat. Osim Marinca i Horvata, osumnjičeni su i sadašnji predsjednik uprave koprivničke tvrtke Zdravko Šestak i dvojica članova Uprave Saša Romac i Josip Pavlović te direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić.