c S
Dnevne novosti

Sabor: Odbor za rad podržao novi ZOR

29.10.2009 08:15 ZAGREB, 28. listopada 2009.Hina Saborski Odbor za rad i socijalno partnerstvo dao je potporu prijedlogu novog Zakona o radu (ZOR) koji je vezan uz usklađivanje s europskim zakonodavstvom, a predstavnica predlagatelja Inga Žic iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva najavila je da će se socijalni partneri u idućih 60 dana pokušati dogovoriti i oko preostalih spornih interesnih pitanja.
Predložene novine u zakonskom prijedlogu, koji je u Sabor upućen u hitnoj proceduri, vezane su uz usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU i predstavljaju preduvjet za zatvaranje poglavlja 19. socijalna politika i zapošljavanje. Izmjenama ne umanjuje niti jedno stečeno pravo radnika, naglasila je Žic.

Novina je, navela je, ograničavanje rada na određeno vrijeme na tri godine bez obzira radi li se o istim ili različitim poslovima. Prema sadašnjoj regulativi, rad na određeno vrijeme ograničen je na tri godine, ali samo ako se radi o istim poslovima. Definira se i da je najduže tjedno radno vrijeme 40 sati, uz maksimalno osam sati prekovremeno. Godišnji odmor trajao bi najmanje četiri tjedna (do sada 18 dana), a ulaskom Hrvatske u EU "nestala" bi radna knjižica u sadašnjem obliku, a zamijenila bi je "čip kartica".

Vanjski član odbora Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata smatra, pak, da stečena radnička prava prijedlogom ZOR-a nisu ostala netaknuta. Naveo je kao primjer da se, prema prijedlogu, više ne štite rodilje i trudnice na način da im se noćni rad zabranjuje u potpunosti, već mogu raditi noću, a samo uz predočenje pisanog obrazloženja liječnika mogu biti izuzete od noćnog rada.

Mi u ovakvoj populacijskoj politici tražimo da doktori kažu zašto ne bi trebale raditi, umjesto da ih se unaprijed štiti, rekao je. Odbor je većinom glasova podržao novi ZOR, a protiv je bila samo Gordana Sobol (SDP). Odbor nije podržao njen prijedlog da se zakon uputi u redovitu proceduru.