c S
Dnevne novosti

Prvi sastanak radne skupine za ustavne promjene: zastupnici na prijašnjim pozicijama

29.10.2009 08:16 ZAGREB, 27. listopada 2009.Hina Zajednička radna skupina parlamentarnih stranaka, koja bi trebala usuglasiti zajednički prijedlog ustavnih promjena, prvi se put sastala u Saboru.
Predstavnici stranaka uglavnom su ostali na pozicijama iznesenim u plenarnoj raspravi o prijedlozima Vlade i 52 zastupnika SDP-a, HNS-a i IDS-a. Neven Mimica (SDP) u ime predlagatelja je kazao kako oporbene stranke za sada ostaju kod prijedloga da se pripadnicima nacionalnih manjina, uz opće, zajamči i dodatno biračko pravo. Kazao je, međutim, kako mu nije strano ni razmišljanje Milorada Pupovca (SDSS), koji je podsjetio da je koalicijskim sporazumom između HDZ-a i manjina predviđeno dopunsko biračko pravo za predstavnike "malih" manjina, čiji je udio u stanovništvu manji od 1,5 posto.

Kad bi se takvo rješenje propisalo zakonom, ne bi bilo ni potrebe mijenjati Ustav, kojim je već predviđena mogućnost propisivanja dopunskog biračkog prava za manjine, podsjetio je Pupovac. Iako dijele stav da bi Preambula Ustava trebala izrijekom navesti sve 22 manjine koje imaju pravo na zastupnika u Saboru, zastupnici danas nisu uspjeli usuglasiti kako bi točno trebala glasiti ta ustavna odredba. Vladimir Šeks (HDZ) smatra, naime, da bi iz odredbe koja govori da je Hrvatska država hrvatskog naroda, autohtonih nacionalnih manjina i drugih građana trebalo izbrisati pojam autohtonosti i bez njega pobrojati sve manjine. Objasnio je da među manjinama ima i onih čiju je autohtonost teško dokazati, a da radna skupina za ustavne promjene nije mjerodavna definirati autohtonost i reći koje manjine jesu, a koje nisu autohtone. Pupovac je, međutim, upozorio da bi takvo rješenje moglo otvoriti pitanje trebaju li u Ustav ući i neke druge etničke zajednice, koje će tek naseliti Hrvatsku pa je Šeks pozvao predlagatelje da dodatno obrazlože svoj prijedlog.

Zastupnici se nisu uspjeli dogovoriti ni oko načina slanja pripadnika Oružanih snaga RH izvan državnih granica. Oporba je ostala pri stavu da bi Sabor o tome i dalje trebao odlučivati dvotrećinskom, a ne natpolovičnom većinom svih zastupnika koju predlaže vlada. Oporbenjaci traže i supotpis Predsjednika RH kod takvih odluka, a istog je stava i Pupovac. HDZ, međutim, dijeli stav vlade i Ministarstva obrane da bi Predsjednikov supotpis nepotrebno razvukao proceduru. Podsjetili su da se Hrvatska NATO-vim ugovorom obvezala na sudjelovanje u mirovnim misijama, a upozoravaju i da bi eventualno protivljenje Predsjednika značilo da Sabor ne može odlučivati o prelasku granica. HDZ-ovci su odbacili tumačenje oporbe da vlada pokušava reducirati ovlasti Predsjednika i sebe staviti u ulogu predlagatelja, a ističu da je riječ o potrebi da se reguliraju novonastale situacije, koje proizlaze iz NATO-va ugovora. Radna skupina ponovno će se sastati u četvrtak.