c S
Dnevne novosti

Gradonačelnik Slavonskog Broda Duspara: prava borba tek počinje

29.10.2009 08:20 SLAVONSKI BROD, 28. listopada 2009.(Hina) Nakon odluke Vrhovnoga suda vezane uz Slavonski Brod, gradonačelnik Mirko Duspara je na konferenciji za novinare izjavio kako je još "rano za šampanjac jer prava borba tek počinje".
"Moramo pokušati zaustaviti ovrhu u Slavonskome Brodu jer se ona i dalje provodi", rekao je i najavio daljnje pravne postupke. Gradonačelnik Duspara je dodao da su s tim u vezi Vrhovnome sudu (koji je jučer uvažio zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv presude Upravnog suda i vratio mu predmet na novi postupak) već poslali dopunu zahtjeva za izuzećem ovršnoga suca te predsjednika Općinskoga i Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

"Grad ide i s protuovrhom za povrat nekretnina koje su prodane jučer na prvoj javnoj dražbi, ali i s prijedlogom za odgodu ovrhe kako bi spriječili daljnju prodaju nekretnina", rekao je. "Četvrti korak koji poduzimamo je možda i najvažniji od svih. To je prijedlog za ponavljanjem postupka spora sa Novogradnjom jer su se sada stekli uvjeti", istaknuo je gradonačelnik Duspara.

Ako se na ponovljenom postupku na Upravnom sudu dokaže da sporno potraživanje nije procijenjeno u postupku pretvorbe, to znači da grad više nije dužan Novogradnji, nego državi, s kojom će se lakše nagoditi, kaže gradonačelnik. "Država će sigurno biti dužna nama jer će netko morati gradu nadoknaditi dva milijuna kuna koja smo mi morali ovrhama prebaciti s računa grada radnicima Novogradnje te za još neke troškove koji su nastali u ovom postupku", dodao je Duspara.

U prvome krugu javne dražbe, održanom jučer na Općinskome sudu u Slavonskome Brodu, za podmirivanje dijela duga od 50 milijuna kuna, koliko grad duguje Novogradnji, prodane su četiri od devet ponuđenih gradskih nekretnina za 10,2 milijuna kuna. Vrhovni sud poslijepodne je objavio rješenje kojim je ukinuo presudu Upravnoga suda jer sporne tražbine Novogradnje nisu unesene u temeljni kapital te tvrtke pa po zakonu postaju vlasništvo Fonda za privatizaciju. Predmet je vraćen Upravnome sudu na ponovni postupak.