c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o pravima branitelja

30.10.2009 08:12 ZAGREB, 29. listopada 2009. Hina Vladajući i oporba su, u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja, iznijeli dvojaka mišljenja - dok je HDZ isticao da im je cilj podvući crtu pod stjecanje braniteljskog statusa, oporba je stava da se to neće postići sve dok se javno ne objavi Registar branitelja i utvrdi je li svaki od gotovo pola milijuna branitelja s tog popisa uistinu i sudjelovao u obrani države.
Ministar branitelja Tomislav Ivić istaknuo je da je od završetka Domovinskog rata prošlo sasvim dovoljno vremena da su svi koji su imali namjeru i osnovu mogli regulirati braniteljski status. Pravo na invalidsku mirovinu, po predloženom, moći će ostvarivati samo osobe s priznatim statusom hrvatskoga ratnog vojnog invalida, a pravo na najnižu mirovinu samo branitelji koji su najmanje 100 dana sudjelovali u ratu, i to u borbenom sektoru. Više se ne bi priznavalo ni pravo na obiteljsku invalidninu i mirovinu članovima umrlih branitelja, jer je, rekao je Ivić, nakon 13 godina nemoguće utvrditi je li bolest od koje su umrli i vezana uz rat.

Reagirajući na Ivićevo izlaganje, SDP-ov Ivica Pančić rekao je da su predložene izmjene istovjetne onima koje je on, kao ministar branitelja, predlagao 2001., a zbog kojih su ga, kaže, iz HDZ-a proglasili "hrvatskim izdajnikom". Stoga je HDZ-u poručio - "Dobrodošli u klub hrvatskih izdajnika!". Na Pančića je reagirao Josip Đakić (HDZ), naglasivši kako se sadašnjim izmjenama, za razliku od Pančićevih, ne dira u ni jedno stečeno pravo branitelja, a SDP-ovcu je poručio da javnost dobro zna da su Vlada Ivice Račana i on kao ministar branitelja ukidali braniteljska prava. "To je vrijeme bilo preteško za populaciju hrvatskih branitelja i ne želim ga se prisjećati", rekao je Đakić, na što mu je Pančić poručio da pokojnog Račana ostavi na miru. "Imate vi svog Sanadera koji je pobjegao i koji vam je omogućio da sada skrešete stečena prava hrvatskih branitelja", uzvratio je Đakiću dodavši da je 2001. samo uvodio "minimalne kontrolne mehanizme", upravo ono što, kaže, sada čini i HDZ.

Damir Kajin (IDS) uvjeren je, pak, da je HDZ time što je proširivao prava branitelja, pa i na one koji to ne zaslužuju, zapravo kupovao glasove, isto, dodao je, kao što je činio s gomilanjem zaposlenih u državnoj upravi. "Krug ljudi proširivao se radi izbora", rekao je Kajin, nužnim ocijenivši javnu objavu Registra te reviziju sustava braniteljskih mirovina i invalidnina. "Ispada da se paralelno vodio još jedan rat, i to onaj za privilegije", ustvrdio je Kajin i izazvao žestoko negodovanje iz HDZ-ovih klupa. "To je apsolutno netočno", poručio mu je Đakić, prozvavši ga da vrijeđa braniteljsku populaciju. Ante Kotromanović je u ime Kluba SDP-a ocijenio da Registar, zapravo, uopće nije ni potreban, budući da najtočniji popis istinskih branitelja, onih koji su bili na prvoj crti bojišnice, postoji u brigadama. "Tu su popisi onih koji su ratovali, ranjeni, zarobljeni", kazao je, zauzevši se za kategorizaciju na A. branitelje, one koji su bili na prvoj crti, i B. branitelje koji su u obrani sudjelovali iz pozadine.