c S
Dnevne novosti

USKOK traži oduzimanje imovine poreznicima optuženima za korupciju

02.11.2009 08:13 ZAGREB, 30. listopada 2009.(Hina) Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) zatražio je na zagrebačkom Županijskom sudu da se poreznicima Ranku Vukoji i Zdravku Markaču, uhićenima u akciji Dubai, uz osuđujuću presudu oduzme i 35 tisuća eura koje su navodno primili kao mito.
Prema USKOK-ovoj optužnici, financijski inspektor Željko Sičaja je preko Vukoje zatražio od Markača da pogoduje vlasniku tvrtki "Futura Media" i "High Definition Production" Denisu Dorčiću, to jest da ga ne prijavi za porezne nepravilnosti. Za to su tražili 50.000 eura mita, a žrtva korupcije predala je Vukoji u veljači 35.000 označenih eura koje je on podijelio s Markačem. Dorčić je naknadno postao pouzdanik tužiteljstva, a Vukoja je priznao primanje 35.000 eura mita dok su Markač i Sičaj odbacili sve optužbe.

Predstavnica USKOK-a istaknula je u svojoj završnoj riječi da je Markaču i Vukoji i tijekom suđenja neosporno dokazana krivnja. Osim iznosa koji su primili kao mito, predložila je da se oduzme i dio imovine koji ja upisan na Markačevu majku, budući da ju je taj optuženik naveo kao vlasnika većine svoje imovine. Po odredbama novog Zakona o kaznenom postupku, optuženi za koruptivna nedjela moraju dokazati porijeklo svoje imovine. U suprotnom imovina im se oduzima bez obzira na iznos mita koji su primili, a to se pravilo može primjeniti i na članove njihovih obitelji, kao i ostale osobe povezane s optuženicima.

Markačeva obrana, s druge strane, tvrdi da mu optužbe nisu dokazane te da kao osoba koja nije bila odgovorna za provođenje poreznog nadzora nije niti mogao počiniti djelo za koje se tereti. Suđenje se nastavlja u utorak 3. studenoga završnim riječima ostale dvojice optuženika, nakon čega bi sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića trebalo zakazati i datum objave presude.